Війна на Донбасі: які сигнали Україна та РФ отримали від США

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Після обстрілів, які призвели до загибелі українських військових, Росія вкотре порушила норми міжнародного права та всі домовленості в межах Мінських груп.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Слово і Діло».

Експерт наголосив, що на всі мирні ініціативи як попередньої, так і нової української влади Росія та її військові формування відповідали обстрілами санітарних автомобілів, паспортизацією, невиконанням рішення Міжнародного трибуналу з морського права та іншими проявами агресивної політики.

«Французьке МЗС, яке спочатку фактично проігнорувало звернення президента України Володимира Зеленського щодо проведення екстреної зустрічі в межах Нормандського формату, дало чіткий сигнал, що такі зустрічі не на часі», – підкреслив Мусієнко.

Він зазначив, що Франція та Німеччина не виконують узяті на себе зобов'язання гарантів виконання Мінських домовленостей, тому вести перемовини в цьому форматі немає сенсу.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

На його думку, всі зусилля української дипломатичної машини зараз мають бути зосереджені на підготовці зустрічі президентів України та США, а також візиті Володимира Зеленського на засідання Генеральної асамблеї ООН.

Саме Адміністрація американського президента надіслала Кремлю щонайменше три потужних сигнали:

– вихід із Договору про РСМД, що дає змогу американцям «узяти в кільце» Росію своїми ракетами;

– введення в дію додаткового пакета санкцій у справі, пов'язаній з отруєнням родини Скрипалів у Великій Британії;

– початок розгляду Конгресом жорстких санкцій проти компаній, що будують «Північний потік-2».

Саме тому найбільш дієвим союзником України в питаннях відстоювання суверенітету та територіальної цілісності були й залишаються саме США. Пропозиція Зеленського Путіну зустрітися в Мінську за участю Франції, Німеччини, США та Великої Британії – чудова ініціатива. Росію потрібно долучити до міжнародних перемовин, не можна відступати, підкреслив політолог.

«Володимир Зеленський у своїй інавгураційній промові заявив, що Україна має стати Ізраїлем у питаннях оборони і безпеки. Вдалий приклад для наслідування», – резюмував Олександр Мусієнко.

Як повідомлялося, 7 серпня Зеленський зателефонував Путіну через загибель бійців на Донбасі. У Генштабі говорять, що ЗСУ готові до реагування на загострення на Донбасі.

Нагадаємо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб завершити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: