Новий формат: чи може Трамп включитися в переговори щодо Донбасу

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Трампу потрібно щось, щоб виграти вибори. Для цього потрібні швидкі перемоги, але чи може Україна стати тією швидкою перемогою – питання.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Андрій Горбенко.

«Можливо, є надія на те, що це питання якось вирішиться до виборчої кампанії в США. Одна з претензій, які висував Трамп Обамі, – що через нього сталося те, що дозволяє собі РФ. Трамп від самого початку говорив, що Обама пробачав усе РФ, був м'яким», – зазначив Горбенко.

Він не виключив, що зараз триває якась гра, причому досить дивна, оскільки ще нещодавно всі говорили, що жодних зрушень у цьому питанні до виборів у США не буде, адже швидкого рішення немає, а зазнавати втрат США не потрібно. Грубо кажучи, втягуватися у вирішення питань, які не можна вирішити, Трамп узагалі не любить. Йому потрібні швидкі результати з чіткою вигодою для себе.

«Можливо, США щось знають, чого поки не знають інші. Якщо це просто заява, то незрозуміло, навіщо Волкеру це говорити. Вибори в Україні відбулись, обнадіювати українців заявами вже немає сенсу», – уточнив експерт.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

РФ, звичайно, не хоче таких переговорів. Їхня позиція, як і раніше, така, що росіяни у війні участі не беруть, вони взагалі помічники для «знедолених республік». Росії входити у формат переговорів разом з американцями не дуже хочеться. Американці – їхні противники, а європейці до них досить лояльні, особливо останнім часом, підкреслив він.

«Звичайно, РФ на це не погодиться, якщо щось станеться. Наприклад, американці скажуть, що беруть участь, при цьому маючи такий аргумент, який і РФ влаштує. Що має статися, щоб це було так зараз? Схоже, що американці знають щось таке, чого ми не знаємо. Звичайно, потрібно стежити за ситуацією в РФ, уже помітна чітка дестабілізація», – пояснив політолог.

На його думку, зараз у РФ ситуація дестабілізована, Путіну потрібно щось придумати, просто так уже не вийде все налагодити. Тривають протести, які жорстко придушують, але тут потрібно вже або взагалі повернути 30-ті роки, щоб усе стихло, або лібералізуватися. Плюс пожежі не додають стабільності.

«РФ горить і в буквальному, і в переносному сенсі. Грошей немає, люди починають шукати відповіді на запитання, чому на те, щоб воювати в Сирії та Україні гроші є, а загасити пожежу – ні», – додав фахівець.

Якщо припустити, що Трамп упевнений, що питання з Україною можна закрити за рік до виборів, тоді він може в це влізти. Мовляв, найголовнішого ворога ми знову перемогли, ще з 50-х, але тепер не просто розвалили, а перемогли, наголосив він.

«Але поки що залишається багато чого зробити, навіть якщо це можливо», – резюмував Андрій Горбенко.

Відзначимо, Курт Волкер заявив, що США готові розглянути залучення Трампа до Нормандського формату.

Як повідомлялося, зустріч Трампа та Зеленського може відбутися вже у вересні цього року.

Нагадаємо, 19 квітня 2019 року Зеленський пообіцяв зробити все, щоб завершити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: