У мережі обговорюють ідею ОП запустити в Україні міжнародний російськомовний канал

Читать на русском

В Офісі президента планують створити російськомовний канал, щоб боротися за українців на окупованих територіях і росіян.
Слово і Діло

В Офісі президента України заявили, що планують запустити міжнародний російськомовний канал, щоб боротися «як за розум українців на окупованих територіях Донбасу та Криму, так і росіян на території РФ».

«У нас розроблений варіант запуску українського російськомовного каналу, яким ми зможемо покривати російськомовне населення в усьому світі», – повідомив заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко. В команді президента хочуть, щоб це був державний канал.

«Слово і Діло» розібралося, що про цю ідею думають у соціальних мережах.

«Чому російськомовний канал – погана ідея. Ну, по-перше, він уже є. Державний UA-TV вже давно мовить, у тому числі й на частину окупованої території. Навіщо нам іще один? Але це не головне. Створення російськомовного каналу під приводом боротьби за уми російськомовних – це підтвердження кремлівської пропаганди, нібито в нас є поділ на мови. І це дуже важливе для українців питання. А це не так», – вважає Євген Назаренко.

«Роблять те, що вміють і на чому вміють заробляти – на контенті. Ось тільки що будуть показувати – велике питання. І найголовніше, скоріш за все, за наші з вами гроші», – написала Олеся Медведєва.

«Проблема навіть не в російськомовному телеканалі як такому. Аргументація зрозуміла. Проблема в іншому – в логіці, якою керуються. Показати людям на окупованих територіях, що ми єдиний народ – добре. А ось російськомовний телеканал – це підміна понять і системи координат. Власне, Офіс президента збирається показати, що Україна відрізняється від Росії, в нас демократія, права людини, ніхто не «змушує розмовляти українською», що ми здатні зробити успішну країну. Чому, коли ми хочемо робити успішний проект, він обов'язково має бути російськомовним? Власне, прихильники російськомовного телебачення скажуть: «То в чому проблема, якщо буде російська мова?». Відповідь проста: російськомовне телебачення – це визнання поразки, невміння побудувати успішний україномовний проект, який захочуть дивитися й розуміти. Російськомовний державний телеканал – це про створення альтернативи Росії. Не України», – написав Євген Будерацький.

«Чи потрібен такий? Так. Чому саме російськомовний? З тієї ж причини, з якої «Голос Америки» не мовив на СРСР англійською. По-перше, ні, не всі в тому ж Криму достатньо розуміють українську. По-друге, пропаганда завжди ведеться мовою, найбільш простою для сприйняття аудиторії. Причому це стосується не лише мови в значенні «російська-англійська», а й у значенні «найбільш зрозумілий їм стиль спілкування, меми, обороти, штампи, цитати». Якщо ви не готові з цим миритися з ідеологічних міркувань, ви подібні до мусульманських проповідників, які читають вам Коран арабською в надії, що самі звуки святої мови звернуть вас на шлях істинний, а переклад спотворює суть. Можливо, пропаганда – не ваш коник», – написав Віктор Трегубов.

Нагадаємо, команда президента Володимира Зеленського планує ліквідувати Міністерство інформаційної політики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: