Британський Трамп: чого чекати Україні від прем'єра Джонсона

Читать на русском
Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова

Нічого кардинального після приходу Джонсона в українському питанні не відбудеться. З РФ занадто багато конфліктів, щоб починати все з чистого аркуша, а щодо України позиція чітка.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

«Потрібно враховувати, що багато в чому політика все одно визначатиметься ситуацією, що склалася у відносинах Великої Британії та РФ, підтримкою Великої Британії американського курсу. Отже, для України загроз немає. Джонсон точно не ламатиме цю систему», – зазначив Пашков.

На його думку, курс Великої Британії щодо РФ буде продовжений, можливо, з варіаціями, але кардинально не зміниться. Потрібно враховувати ситуацію всередині Британії, фактор Солсбері, який вплинув на політику щодо Росії.

«Зараз Україна не є центральною темою для Британії. Головним питанням є Брексит і відносини з ЄС. Це те, чим займатиметься Джонсон. Але це не означає, що в ЄС і Британії будуть розбіжності щодо РФ та України. В ЄС також зараз свої трансформації, нове керівництво Єврокомісії, новий парламент», – уточнив він.

Щодо українського питання, то Велику Британію часто згадують як сторону, яку хочуть залучити до Нормандського процесу, але це радше пропозиція на далеке майбутнє, додав ескперт.

«Зараз складно сказати, наскільки Велика Британія готова брати участь у новому форматі. Їм потрібно вирішувати власні проблеми», – підкреслив він.

Крім того, навряд чи РФ погодитися на участь Британії та США в переговорному процесі, адже в такому разі баланс сил ще більше зміниться на користь України.

«Якщо так станеться, то РФ отримає жорстких суперників в особі Великої Британії та США. Тому їм точно це не вигідно», – констатував Пашков.

За його словами, якщо перемир'я вдасться утримати тривалий час, то переговорна атмосфера також може змінитися на краще.

«Але сьогодні говорити про радикальні зміни у відносинах РФ і України щодо Донбасу навряд чи можна. Найближчим часом на це не варто розраховувати. Паспортизація ОРДЛО є тому підтвердженням. Путін виступає в ролі силового партнера, який готовий на діалог із новою владою України в ультимативній формі та з позиції сили», – пояснив він.

Так, Джонсона порівнюють із Трмпом. Він, можливо, імпульсивний і частково непередбачуваний, як і американський президент. Однак наскільки непередбачуваний Трамп, настільки ж чітко і прогнозовано діє Сенат США, наголосив фахівець.

«Так само й із Британією. Система схожа. Є система стримування. Та й узагалі, сумнівно, що Джонсон проводитиме абсолютно нову самостійну й незалежну політику щодо РФ та України. Занадто багато проблем і конфліктів щодо РФ і Британії, щоб почати все з чистого аркуша», – підкреслив він.

На його переконання, щодо України позиція Великої Британії стабільна й навряд чи варто чекати кардинальних поворотів.

«Це консервативна країна. Інституційна пам'ять там сильна. Радикально змінювати ключові геополітичні напрямки для них невластиво», – резюмував Михайло Пашков.

Відзначимо, посол України у Великій Британії прогнозує, що зустріч нового прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона та президента України Володимира Зеленського відбудеться після того, як Лондон завершить вихід з Європейського союзу.

Раніше Зеленський привітав Джонсона з обранням на посаду прем'єра Великої Британії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: