Денісова розповіла про порушення прав виборців

Читать на русском
Офіс омбудсмена Людмили Денісової зафіксував порушення прав виборців на понад 40 спецдільницях. Моніторинг також виявив порушення на 70 звичайних виборчих дільницях.

Офіс омбудсмена Людмили Денісової зафіксував порушення прав виборців на понад 40 спецдільницях. Моніторинг також виявив порушення на 70 звичайних виборчих дільницях.

Про це заявила сама Денісова на прес-конференції в Києві в неділю, 21 липня, пише «Слово і Діло».

Денісова повідомила, що в Україні створено 1147 спецдільниць - дільниці в місцях несвободи, місцях, де лікуються громадяни, а також в установах соціальної допомоги та установах виконання покарань.

Офіс омбудсмена встановив проведення 83 моніторингових візитів і виконав практично 70% свого плану.

«Які порушення виявлені: практично на кожній третій дільниці, перевіреній нами - ми фіксували порушення виборчих прав. Перш за все, це стосується неможливості голосування маломобільних груп населення - 16%, тобто не створені належні умови для того, щоб вони могли реалізувати свої виборчі права. 11% перевірених - це недостатньо ящиків і кабінок для голосування. 4% - недообеспечена можливість пацієнтів лікарень проголосувати за місцем голосування та 4% - бюлетенів надано вдвічі менше, ніж там знаходиться людей», - сказала вона.

Результати моніторингу виявили порушення і на звичайних виборчих дільницях.

«Ми запропонували провести сьогодні моніторинг 156 виборчих дільниць. На 15:00 ми перевірили роботу 101 виборчої дільниці у всіх регіонах України - це 65% від запланованого. Робота ще проводиться. На даний момент ми можемо зробити висновок, що на 70 виборчих дільницях були порушені права виборців - тобто 70% від перевірених. Про які саме права йде мова: 43% від перевірених - це порушення вимог до приміщень виборчої дільниці. Це кількість кабін для таємного голосування, що не відповідає виборчому законодавству і кількість виборчих урн для голосування, що не відповідає нормам, встановленим законом», - сказала Денісова.

Нагадаємо, в Одеській області зафіксували порушення на виборчих дільницях.

Також відзначимо, поліція відкрила 21 справу через порушення в день виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: