США виключать Туреччину з програми F-35

Читать на русском
Рішення Анкари купити російські С-400 унеможливлює її участь у програмі створення винищувачів, заявили у Вашингтоні.

Туреччина не зможе брати участі у програмі поставок американських винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління F-35 через купівлю у РФ зенітних ракетних систем С-400.

Про це в середу, 17 липня, заявила прес-секретар Білого дому Стефані Грішем, пише «Слово і Діло».

«На жаль, рішення Туреччини про купівлю російських ЗРС С-400 унеможливлює її подальшу участь у (програмі) F-35. F-35 не може співіснувати з російською платформою зі збору розвідувальної інформації, яка буде використовуватися для вивчення його (винищувача) передових можливостей», - йдеться в заяві Грішем.

За її словами, США пропонували Туреччині «перейти в початок черги» на придбання американських ЗРК Patriot, але не досягли успіху.

При цьому Вашингтон продовжить співпрацювати з Анкарою у військовій сфері з урахуванням обмежень, пов'язаних із купівлею російських ЗРК.

«Наші відносини у військовій сфері міцні, і ми будемо продовжувати широко співпрацювати з Туреччиною, з огляду на обмеження, пов'язані з наявністю системи С-400», - відзначили в Білому домі.

Як уточнила заступник міністра оборони із закупівель Еллен Лорд, участь Туреччини у програмі F-35 буде остаточно припинено в березні 2020 року.

«Ми йдемо добре спланованим шляхом згортання (участі Туреччини) в березні 2020 року на цей момент... Ми згорнемо це в березні 2020 року», - зазначила Лорд.

Нагадаємо, Туреччина замовила у США 30 літаків F-35 із можливих 100.

Разом зі США у проекті створення винищувачів до сьогодні брали участь вісім країн: Австралія, Великобританія, Данія, Італія, Канада, Нідерланди, Норвегія і Туреччина. Крім того, ці літаки купують Ізраїль і Японія.

Раніше повідомлялося, що поставки російських ЗРК С-400 в Туреччину почалися 12 липня.

США активно виступали проти угоди Анкари та Москви і пропонували придбати взамін С-400 комплекси Patriot.

При цьому Вашингтон погрожував призупинити або скасувати продаж Туреччині винищувачів F-35.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: