У США передумали поставляти Туреччині винищувачі F-35

Читать на русском
Американські законодавці вирішили ввести мораторій на поставку в турецькі війська нових винищувачів.

Конгрес Сполучених Штатів Америки офіційно заборонив поставки винищувачів F-35 Joint Strike Fighter турецькій армії, не затвердивши остаточну версію бюджету Пентагону на наступний фінансовий рік.

Про це пише The Washington Times, повідомляє «Слово і Діло».

Палата представників і Сенат ухвалили законодавство, яке забороняє поставки передового реактивного винищувача в війська Анкари до поки Пентагон не проведе «оцінку значної зміни участі Туреччини в програмі F-35, включаючи потенційну ліквідацію такої участі».

Законодавці Когресу також зажадали негайного звільнення американського пастора Ендрю Брансон, а також всіх інших американських громадян, неправомірно або незаконно затриманих в Туреччині. Документ направляється в Білий дім на підпис президента Дональда Трампа.

Питання поставок F-35 було використане законодавцями Конгресу, щоб чинити тиск на Туреччину в зв'язку з посиленням військових зв'язків з Росією. Минулого тижня головний дипломат США попередив Туреччину про санкції в разі по купівлі ракет російського виробництва.

«Ми хочемо, щоб системи, придбані нашими союзниками, як і раніше підтримували наших [інших] союзників», – сказала виконувачка обов'язків помічника держсекретаря з політичних питань Тіна Кайдани.

«Ми хочемо, щоб вони зрозуміли реальні серйозні недоліки від отримання цього придбання у росіян», - сказала вона.

Нагадаємо, влада Туреччини відмовилася підтримувати санкції США проти Ірану.

Раніше у Туреччині скасували режим надзвичайної ситуації.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: