Обіцянки «Батьківщини»: чи зможуть запустити енергетичну біржу та знизити ціни

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

21 липня в Україні стартують дострокові парламентські вибори. Вже традиційно політичні сили увійшли у виборчий процес не лише з білбордами, а й з обіцянками. «Слово і Діло» виділило всі обіцянки з програм тих партій, які, за прогнозами соціологів, можуть пройти до нового парламенту. Ми розбили їх за темами й сьогодні пропонуємо подивитися програмне положення партії Юлії Тимошенко в енергетичній галузі. У партії «Батьківщина» мають намір повністю демонополізувати імпорт газу й забезпечити в Україні біржову торгівлю всіма енергоресурсами, що дозволить формувати прозорі ціни й знизить вартість енергоносіїв.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев підкреслив, що обіцянку не можна віднести до популістських, оскільки це здійсненні завдання.

«Демонополізація імпорту газу можлива, біржова торгівля – також. Однак до зниження цін це не приведе. Сама по собі біржова торгівля газом не забезпечить зниження цін. Ціни на біржі визначатимуться результатами торгів. І далеко не завжди вони сприятимуть зниженню цін», – зазначив Рябцев.

За його словами, в разі біржової торгівлі ціни визначатимуться ринком, співвідношенням попиту й пропозиції.

«Забезпечити зниження цін таким чином не можна», – уточнив експерт.

Протягом 5 років можна постаратися провести демонополізацію, налагодити біржові торги. Це дійсно реально, якщо партія «Батьківщина» буде в коаліції, додав він.

«Але це не призведе до зниження вартості енергоносіїв», – констатував Рябцев.

Дострокові вибори до Ради: що вже встигла наобіцяти кандидат у нардепи ТимошенкоЮлія Тимошенко обіцяла підтримувати президента Володимира Зеленського й заявила, що Батьківщина не буде в опозиції в новій Раді.

Відзначимо, що в програмі партії записане положення про зниження ціни на газ для населення вдвічі. «Слово і Діло» вже писало про те, що в експертному колі вважають, що механізми для цього знайти можна, але побоюються наслідків.

«Є приклад Венесуели. Країна вже навіть не на межі фінансового та економічного краху. Туркменістан тримається, але від газового економізму перейшов до газового капіталізму. Починає брати гроші за газ, який був практично безкоштовним тривалий час. Україна не є газовим клондайком. У нас є власний видобуток, але це не означає, що ми маємо його за безцінь отримувати. Ми за це вже заплатили», – зазначив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар.

Він пояснив, що Україна може піти іншим шляхом і відмовитися від співпраці з кредиторами.

«Якщо відмовитися від співпраці з кредиторами, тоді можна й нульову ціну на газ встановити, але зворотний бік – фінансова катастрофа. Чи зрадіє хтось, коли буде дешевий чи безкоштовний газ, але буде 40 гривень за долар?», – підкреслив Михайло Гончар.

Докладніше про те, що вже встигла наобіцяти кандидат у нардепи Тимошенко, – за посиланням.

Що обіцяють партії, які можуть пройти до парламенту, – нашому тесті.

З програмами всіх партій, їх положеннями, списками та кандидатами в одномандатних округах можна ознайомитися в нашому розділі «Вибори».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: