Карта ООС: ситуація на сході України на 4 липня

Читать на русском

Ситуація на сході країни на 4 липня 2019 року за даними РНБО України, прес-центру ООС, Міністерства оборони, журналістів і волонтерів.

Обстріли:

Кількість порушень російсько-окупаційними військами режиму припинення вогню на лінії зіткнення за добу значно зросла. Противник з високою інтенсивністю застосовував заборонені Мінськими угодами артилерійські системи калібру 122 мм і міномети калібру 120 та 82 мм.

Загалом протягом минулої доби обліковано 29 ворожих обстрілів, усі вони визначені як прицільні. У наш бік окупанти випустили 15 артилерійських снарядів калібру 122 мм, а також 93 міни 120-го та 82-го калібрів.

За минулу добу п’ятеро українських військовослужбовців зазнали поранень.

За даними розвідки Об’єднаних сил, вогнем у відповідь 3 липня одного окупанта знищено та сімох поранено.

Луганський напрямок

Відбулося 16 обстрілів.

Найгарячішою точкою було Зайцеве, де окупанти відкривали вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил 5 разів з артилерійських систем калібру 122 мм, мінометів калібру 120 та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Тричі з мінометів калібру 82 мм, гранатометів різних систем, озброєння БМП, зенітної установки ЗУ-23-2, кулеметів та стрілецької зброї були обстріляні позиції наших військ поблизу Новолуганського.

По два рази ворог вів вогонь: неподалік Південного – з 82-мм мінометів, автоматичних гранатометів, кулеметів великого калібру та стрілецької зброї, біля Новгородського – з артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 та 82 мм, автоматичних гранатометів та великокаліберного кулемету.

Додамо, що 82-мм міномет російсько-окупаційні війська застосували також в районі Попасної, де з 19:10 до 19:30 розірвалися 3 міни зазначеного калібру, а також лунали автоматичний гранатомет і кулемет великого калібру.

Зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї окупанти після 08:00 обстріляли наших захисників Травневого, а близько 20:00 – позиції українських військ в районі Майорська.

Поблизу Кримського противник з 22:30 з боку окупованого Слов’яносербська протягом 25 хвилин вів вогонь зі станкових і ручних протитанкових гранатометів, озброєння БМП, великокаліберного кулемету та стрілецької зброї.

Донецький напрямок

Минулої доби ворог порушив режим тиші 13 разів.

Один раз зранку і двічі ввечері російсько-окупаційні війська відкривали вогонь по опорних пунктах підрозділів Об’єднаних сил неподалік Водяного, використовуючи гранатомети різних систем, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

По 2 рази противник обстрілював позиції наших військ в районах Авдіївки, Мар’їнки, Опитного та Лебединського. Зауважу, що в основному окупанти вели вогонь з піхотного озброєння, проте один із обстрілів захисників Авдіївки здійснили із мінометів 120-го калібру, а біля Мар’їнки випустили у наш бік 2 міни калібру 82 мм.

Крім того, у період з 21:15 до 22:05 ворог зі станкового протитанкового гранатомету обстріляв військовослужбовців Збройних Сил України, які виконують бойові завдання поблизу Новогригорівки, а оборонців Красногорівки провокував вогнем з великокаліберного кулемету.

Обстановка на лінії фронту сьогодні, 4 липня

Станом на 12:00 сьогодні, 4 липня, російсько-окупаційні війська здійснили 9 обстрілів, противник продовжує активно застосовувати заборонені артилерію та міномети.

Так, на Луганському напрямку з початком доби розпочався обстріл зі 120-го міномету опорних пунктів підрозділів Об’єднаних сил, обладнаних поблизу Новгородського. За 35 хвилин з боку окупованої Горлівки ворог випустив 8 мін.

У період з 04:40 до 06:20 окупанти по два рази обстріляли позиції наших військ в районах: Кримського – з артилерійських систем калібру 122 мм і мінометів 82-го калібру, та Новотошківського – з артилерії калібру 122 мм, 120-мм міномету і станкових протитанкових гранатометів. Ще один обстріл з мінометів калібру 120 мм, станкових протитанкових і автоматичних гранатометів у цей час зафіксований неподалік населеного пункту Луганське.

Крім того, з 07:20 до 07:40 з боку окупованого Первомайська ворог випустив 6 мін 120-го та 2 міни 82-го калібрів по наших воїнах, які виконують бойові завдання біля Попасної.

На Донецькому напрямку вночі противник здійснив 20-хвилинний обстріл з підствольних гранатометів і великокаліберних кулеметів опорних пунктів підрозділів Об’єднаних сил поблизу Опитного.

Ще одну 20-хвилинну вогневу провокацію окупанти влаштували біля Лебединського, застосувавши великокаліберні кулемети.

За наявною інформацією, від початку поточної доби один наш воїн отримав бойове травмування.

Втрати ворога в результаті вогню у відповідь з боку наших військ уточнюються.

Ситуація на лінії зіткнення перебуває під надійним контролем підрозділів Об’єднаних сил.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: