НБУ пояснив падіння цін на нафту

Читать на русском
Від глибшого падіння нафту стримує геополітична напруженість на Близькому Сході, кажуть у Нацбанку.

Світові ціни на нафту в червні поволі знижувалися через побоювання учасників ринку щодо уповільнення світової економіки та, відповідно, й попиту на нафту.

Про це йдеться в Макроекономічному та монетарному огляді Національного банку (червень 2019 року), пише Слово і Діло.

Як зазначається в огляді, Міжнародне енергетичне агентство вже другий місяць поспіль знижує оцінки щодо світового попиту на нафту у 2019 році. Раніше очікування щодо попиту на нафту переглянула ОПЕК.

Ціни на бензин: динаміка вартості пального для авто за останні п'ять роківБензин і дизельне паливо з 2014 до 2019 року подорожчали більш ніж удвічі, а газ іноді падаву ціні.

«Додатковими факторами зниження цін були нарощення видобутку сланцевої нафти та зростання запасів нафти в США. Стримувало ціни від ще глибшого падіння наростання геополітичної напруженості на Близькому Сході після чергової атаки на нафтові танкери в Ормузькій протоці, стратегічно важливій нафтовій артерії», - йдеться огляді НБУ.

Нагадаємо, в червні Національний банк України прогнозував стабільність світових цін на сировинні товари або деяке зниження протягом 2019 року.

Як повідомлялось, Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує середню ціну нафти марки Brent на рівні 59,2 доларів за барель у 2019 році і 59 доларів у 2020 році.

Відзначимо, бензин і дизельне паливо з 2014 до 2019 року подорожчали більш ніж удвічі.

Динаміка вартості пального для авто за останні п'ять років – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: