РФ погрожує залишити Україну без імпортного газу

Читать на русском
З листопада 2015 року Україна не купує газ безпосередньо з РФ. Весь імпорт здійснюється по реверсу через Польщу, Словаччину та Угорщину.

Україна без контракту про транзит російського газу може залишитися без реверсу російського газу з Європи, заявив глава «Газпрому» Олексій Міллер.

Про це повідомляє Інтерфакс, передає «Слово і Діло».

«Якщо Україна говорить «ні», то, відповідно, з боку Росії на кордоні з Україною у нас не буде своїх зобов'язань щодо відповідних газотранспортних потужностей для подачі цих обсягів. Україна повинна подумати, в першу чергу, не про транзит, а про своє власне газопостачання», - сказав Міллер.

Як відомо, з листопада 2015 року Україна не купує газ безпосередньо з РФ. Весь імпорт здійснюється по реверсу через Польщу, Словаччину та Угорщину.

При цьому Міллер знову зазначив, що підписати новий контракт на постачання газу за європейськими стандартами і на європейських умовах «Україна вже не встигла», «цей поїзд вже пішов, цьому потягу можна тільки подивитися услід».

Міллер вважає, що переговори про нові контракти про постачання і транзит газу в Європу почнуться тільки після формування нового уряду в Україні. У цьому випадку буде шанс почати переговори «з чистого аркуша», і ймовірність такого сценарію «відмінна від нуля», зазначив він.

«Якщо ж рішень щодо поставок газу в Україну і транзиту російського газу в Європу не буде знайдено до закінчення діючого контракту, то в новорічні свята «буде весело», - сказав Міллер.

Нагадаємо, чинний контракт на транзит газу між Газпромом і Нафтогазом закінчується в 2019 році.

Раніше, в Газпромі заявили про неможливість укладення контракту на транзит газу з Україною на європейських умовах. У відповідь на це Нафтогаз запропонував постачати російське паливо в Європу на умовах «своп».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: