Суд зняв браслет із директора «Спецтехноекспорту»

Читать на русском
Столичний райсуд скасував один обов'язок очільника оборонного держрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства.
Владислав Бельбасфото: «Слово і Діло»

Суд зняв електронний браслет з директора державного держрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства «Спецтехноекспорт» Владислава Бельбаса, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до розтрати понад 55 млн грн.

Таке рішення 26 червня ухвалила слідча судді Солом'янського районного суду міста Києва Світлана Горбатовська за результатами розгляду клопотання прокурора САП, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор САП просив суд продовжити дію обов'язків Бельбаса на 2 місяці. Своє клопотання він обґрунтував тим, що досудове розслідування ще триває, а ризики перешкоджання слідству не зменшилися. Вислухавши його доводи, суддя клопотання задовольнив частково і продовжив дію обов'язків до 26 серпня, проте зняв браслет.

За версією слідства, у 2009 році за ініціативи керівництва «Спецтехноекспорту» держпідприємство уклало з іноземною компанією Global Marketing SPLTD угоду з супроводу одного з зовнішньо-економічних контрактів. За цим контрактом «Спецтехноекспорт» мав поставити військову продукцію, вироблену держпідприємством «Завод 410 ЦА» для Міністерства оборони Індії (Штабу Військово-повітряних сил). Посередництво нерезидента мало забезпечити укладання та подальше виконання зовнішньо-економічного контракту, за що «Спецтехноекспорт» заплатило $2,22 млн. Натомість детективи НАБУ встановили, що Global Marketing SPLTD заявлені послуги не надавав, хоча між «Спецтехноекспортом» та іноземною фірмою були підписані акти про виконання робіт. На основі зазначених актів «Спецтехноекспорт» перерахував $2,2 млн на рахунок Global Marketing SPLTD у банку Noor Islamic Bank в ОАЕ. Таким чином, держпідприємству завдали шкоди на вказану суму.

Нагадаємо, суд залишив Бельбаси на посаді директора СТЕ. Раніше суд узяв його під варту з альтернативою застави. Пізніше Бельбас вийшов під заставу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: