Протести в Грузії: що важливо для України та хто постраждає від заборони польотів з РФ

Читать на русском
Іраклій Джанашияексперт з питань нацбезпеки та оборони УІМ

Для України зараз важливо звернути увагу на проблему громадянства тих, хто перебуває в уряді. Георгій Гахарія – міністр внутрішніх справ Грузії, до 2014 року був громадянином РФ. Лише в 2014 році він прийняв громадянство Грузії, залишивши російський паспорт.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань національної безпеки та оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия.

«Гахарія – типовий ставленик Кремля, який має дуже тісні зв'язки з ФСБ. Саме тому після того, як депутата російської Держдуми Сергія Гаврилова зігнали з крісла спікера, він віддав наказ поліції розігнати протестувальників силовим методом. А коли йому це не вдалося, він звинуватив у всьому Захід і Саакашвілі», – зазначив Джанашия.

За його словами, в цьому найбільша помилка, типова для російської силової структури.

«Коли вони бачать мітинг, перша реакція – розігнати кийками», – уточнив він.

Ковток гідності: чого слід повчитися в грузинського протестуПротести в Грузії знову ведуть до політичної кризи в цій кавказькій державі. Які наслідки вони матимуть для України, аналізував політолог Олександр Радчук.

Однак, якщо це вийшло в РФ, то ми бачили, чим все закінчилося в Україні в 2014 році й зараз у Грузії. Нічого хорошого з цього не вийшло, додав експерт.

«У цьому плані Україні варто винести урок із грузинських подій. Якщо Україна хоче очистити уряд, то в першу чергу потрібно звернути увагу на тих громадян України, які є ще й громадянами РФ, були ними, мають родинні зв'язки, тісні контакти з РФ», – підкреслив він.

Щодо того, що РФ перекрила туристичний потік росіян до Грузії, то цьому є кілька причин. По-перше, РФ, на їхню думку, ніколи не помиляється, а значить, не може визнати помилок, акцентував Джанашия.

«Замість того, щоб прилюдно поставити на місце Гаврилова, РФ стає в позу й звинувачує Грузію в русофобії. Це, безумовно, помилка. Як гегемон Кремль вирішує натиснути на Грузію, показати, грубо кажучи, хто в домі господар. Яким чином? Перекрити торгівлю з Грузією? Експорт товарів РФ до Грузії втричі перевищує імпорт грузинських товарів до РФ. Розірвати дипломатичні відносини? Їх і так із 2008 року немає. Напасти на Грузію, як у 2008 році? Захід дивиться уважно, тим більше вони чекають зняття санкцій. Єдиний варіант – скасувати туристичний потік», – пояснив він.

Скасування туристичного потоку росіян до Грузії – втрата 10% туристів для Грузії. Приблизно 1,7 мільйона росіян відвідують Грузію за рік. На цю цифру Кремль хотів покарати Грузію. Однак насправді для Грузії закрити цю дірку не проблема, запросивши туристів із дружніх країн. Просто потрібно було це правильно обіграти. Гарний жест уже зробили в бік України – перші 10 чартерних літаків до Грузії оплатять, нагадав фахівець.

При цьому він звернув увагу, що РФ скасувала прямі рейси до Грузії, але ніщо не заважає летіти з пересадкою Москва-Мінськ-Тбілісі, тим більше Білорусь уже робить розворот у цьому напрямку.

«Тому за фактом шкоди для Грузії не буде. Постраждали російські авіакомпанії. Тільки липень обійшовся в 3 мільярди рублів», – резюмував Іраклій Джанашия.

Відзначимо, на акції протесту в Тбілісі 24 червня, за різними оцінками, зібралося до десяти тисяч осіб.

Більше про грузинські події читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: