В СБУ повідомили про блокування постачання шпигунського устаткування на Донбас

Читать на русском
За висновком експертів, за допомогою встановлених програм перехоплювалися телефонні розмови і СМС-листування громадян, в тому числі під час використання популярних месенджерів.

Служба безпеки України припинила в районі проведення операції Об'єднаних сил діяльність організованого угруповання, яке створило канал постачання і збуту на непідконтрольні території Донбасу спеціалізованого програмного забезпечення і устаткування.

Про це повідомляє прес-служба СБУ в четвер, 20 червня, передає «Слово і Діло».

За висновком експертів, за допомогою встановлених програм перехоплювалися телефонні розмови і СМС-листування громадян, в тому числі під час використання популярних месенджерів.

За даними спецслужби, зловмисники постачали сепаратистам «ЛДНР» спеціалізоване шпигунське обладнання, яке дозволяло отримувати несанкціонований віддалений контроль за роботою телефонних терміналів і їхнім змістом без відома власників. Також сепаратисти встановлювали програми на мобільні телефони громадян України під час проведення «фільтраційних» заходів на контрольно-пропускних пунктах.

За висновком експертів, за допомогою встановлених програм перехоплювалися телефонні розмови і СМС-листування громадян, в тому числі під час використання популярних месенджерів. Також вони отримували доступ до файлів, розміщених на мобільному пристрої, і відстежували місцезнаходження абоненту.

«За інформацією спецслужби, зняті дані використовувалися, зокрема, для штучних звинувачень громадян у «роботі» на українську владу, що дозволяло їм шантажувати мирних жителів задля отримання власної вигоди», - відзначили в СБУ.

Під час обшуків за місцем проживання та перебування двох зловмисників правоохоронці вилучили 100 тис. грн і 18 тис. російських рублів, які вони отримали з рахунків російських банків за постачання спеціалізованого шпигунського устаткування. Співробітники СБУ також вилучили понад три тисячі одиниць спеціалізованого обладнання, яке було відправлене на проведення відповідних експертних досліджень.

Зараз тривають невідкладні слідчі дії, вирішується питання про повідомлення фігурантам справи про підозру у вчиненні злочину за статтею про незаконне придбання або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації (ч.2 ст.359 КК України).

Раніше СБУ оголосила підозри причетним до катастрофи МН17.

Також нагадаємо, в СБУ заявили про зрив диверсії на об'єкті «Харківводоканалу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: