Безвізовий режим з ЄС: чому українцям відмовляють у праві в'їзду

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Порівняно з іншими державами Україні багато разів відмовляли, але конкретно щодо українців відмови ЄС не були істотно вищі за середні показники Євросоюзу. Поріг у 20% не перевищений.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла експертка Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна.

«Найбільше відмов у разі перетину сухопутного кордону. Мабуть, це пов’язано з тим, що люди, які використовують літаки, здебільшого є бізнесменами чи туристами, тобто мають ділову чи туристичну мету поїздки. Там проблем менше», – зазначила Золкіна.

За її словами, за останні роки наземні відмови більшою мірою були на україно-польському кордоні. З Польщею ситуація зрозуміла. Рух дуже активний, тому й відмови істотні.

«Причини відмов різні. Ключових декілька. Наприклад, не вистачало певних документів. Тобто, на думку прикордонників, не було повного пакета документів, які підтверджують мету перебування. Друга причина відмов – фінансова. Наприклад, людина не могла довести, що має достатньо коштів для перебування на території ЄС», – пояснила вона.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз?Ми вирішили наочно показати, до яких країн світу сьогодні українці можуть потрапити без візи й громадяни яких країн їздять без віз в Україну.

До цих причин не слід ставитися буквально. Перевірка документів на кордоні здебільшого в межах Шенгенського кодексу, там є чіткі вимоги, що особа повинна із собою мати. Однак прикордонники кожної країни іноді перевищують свої повноваження. Наприклад, договір медичного страхування не є обов’язковим для подорожування з України до Шенгенської зони, уточнила експертка.

«Згідно з Шенгенським візовим кодексом, це не обов’язковий документ, а добровільна ініціатива. Тобто, якщо людина хоче, щоб у разі чого її лікувала страхова компанія, то перед поїздкою цей договір укладається. Можна на території ЄС лікуватися власним коштом. Але в наших громадян прикордонники дуже часто питають про договір медичного страхування, хоча до переліку обов’язкових документів він не належить», – підкреслила вона.

За її словами, такі ж колізії можуть бути й щодо другої причини відмови – фінансового забезпечення. Підтвердження фінансової спроможності може бути в декількох формах. По-перше, готівка з розрахунку на мінімальну кількість коштів на добу перебування. По-друге, везти із собою саме готівку не обов’язково, можна мати кредитні, дебетові картки.

«Якщо туриста на кордоні запитують, де кошти, він відповідає, що на картці, а прикордонник починає сумніватися, то правда все одно на боці того, хто подорожує. В такому разі можна звернутися до інтернет-банкінгу, вимагати зателефонувати на гарячу лінію банку, де підтвердять стан рахунку», – акцентувала фахівчиня.

Причина відмови, яка полягає в браку коштів, насправді часто приховує в собі те, що люди просто не змогли довести на кордоні, що кошти є. Можливо, злякалися, можливо, не знали, як довести, що гроші є, додала вона.

«Тому прикордонники не мають права не пускати, якщо людина не має при собі готівки й тримає кошти на картці», – резюмувала Марія Золкіна.

Раніше «Слово і Діло» писало, які країни обирають для подорожей українці.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз – на інфографіці.

Як повідомлялося, за два роки дії безвізового режиму України з Європейським союзом українці здійснили понад 33 мільйони поїздок до країн ЄС і Шенгенської зони.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: