У МЗС розповіли про візит єврокомісара до Криму

Читать на русском
Україна запросила комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович відвідати анексований Крим.

Україна запросила комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович відвідати анексований Крим.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомив глава МЗС Павло Клімкін, пише «Радіо Свобода».

Зараз відомство працює над тим, щоб представники міжнародних організацій прибули до Криму і побачили порушення прав людини, які там відбуваються.

«Зараз ми намагаємося «затягнути» в окупований Крим формально представників міжнародних організацій, щоб вони хоча б подивилися на порушення прав людини, які там відбуваються. Так само з міжнародними гуманітарними організаціями. Ось зараз працюємо на те, щоб комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович приїхала. Але не так, щоб показали там «потьомкінські» ці села, як вони завжди роблять. А тільки на наше запрошення. Зрозуміло, з нашої території і за програмою, погодженою з нами», - заявив міністр.

Водночас в МЗС заявили, що Росія намагається «виміняти» повернення своєї делегації в ПАРЄ на візит єврокомісара до Криму. Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на прес-секретаря МЗС.

На сьогодні домовленостей щодо конкретних дат візиту між Україною і Міятович немає.

«У МЗС України очікують комісара Міятович, в тому числі для обговорення параметрів моніторингу на тимчасово окупованих територіях України», - зазначила прес-секретар міністерства.

Вона окремо наголосила, що розмови про візит Міятович до Криму відбуваються на тлі можливого повернення російської делегації в ПАРЄ.

«У контексті червневої сесії ПАРЄ Україна привертає увагу до того, що спроби російської сторони «виміняти» повернення її делегації в Асамблеї на візит комісара з прав людини є цинічною спробою уникнути відповідальності в Раді Європи за вчинені нею міжнародні злочини і системні порушення прав людини на окупованих територіях. Підтримка цих спроб з боку органів РЄ та окремих наших партнерів в організації означає потурання агресору і подальший підрив авторитету Ради Європи», - додав прес-секретар МЗС.

Раніше про плани відвідати Крим повідомила сама Міятович. Водночас в Криму висунули правозахисниці умову і зажадали узгодити візит з російською владою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: