Нацбанк пояснив стрибок цін на продукти харчування

Читать на русском
Прискорення інфляції зумовлено стрімким підвищенням цін на сирі продукти харчування в результаті їх недостатньої пропозиції.

Фактичний показник інфляції в Україні у травні на рівні 9,6% в річному вираженні перевищив траєкторію прогнозу, опублікованого в інфляційному звіті.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться на сайті Національного банку у вівторок, 11 червня.

Інфляція в травні: як змінилися ціни на продуктиЗ 1 травня до 1 червня 2019 року відбулося зростання цін на 70 відсотків соціальних продуктів. У травні споживча інфляція на ринку продуктів становила 0,4 відсотка.

За інформацією фінрегулятора, прискорення інфляції зумовлено насамперед стрімким підвищенням цін на сирі продукти харчування в результаті їх недостатньої пропозиції.

Крім того, високими темпами дорожчало пальне через складнощі з імпортом енергоресурсів із Білорусі та Росії. Водночас базова інфляція, як і в попередні місяці, була дещо нижчою за прогноз - на рівні 7,4% в річному вираженні.

«Фактичні показники інфляції, зокрема базової, свідчать, що фундаментальний інфляційний тиск загалом відповідає очікуванням Національного банку. Однак загальний показник інфляції перевищив траєкторію прогнозу передусім внаслідок дії тимчасових факторів пропозиції», - наголошується в повідомленні.

Також сказано, що оновлені оцінки впливу цих та інших чинників на показники інфляції, а також прогноз інших макроекономічних показників будуть оприлюднені 18 липня.

Нагадаємо, у квітні в Україні стрімко прискорилося зростання цін. Тоді на зростання інфляції вплинуло різке подорожчання овочів. За версією НБУ, ціни на овочі виросли через дефіцит ряду продуктів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: