2 роки безвізового режиму: до чого ЄС має претензії та чим це загрожує

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Великий плюс у тому, що українські громадяни, які подорожують за спрощеною процедурою, не підпали під групу ризику за основними показниками, які відслідковує ЄС. Тобто українці масово не стали порушниками безвізового законодавства та правил правопорядку в країнах ЄС.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експертка Фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна.

«Перед запуском безвізу з Україною, ЄС змінив призупинення безвізового режиму з третіми країнами. Кожного року Європейська комісія презентує великий звіт по тому, чи країни з якими у ЄС є безвіз дотримуються своїх зобов’язань. ЄС в таких звітах оцінює роботу державних інститутів, особливо тих, які відповідальні за відсутність проблем з перетином кордону з українського боку. Плюс до того, оцінює діяльність тих інститутів, які були створені в рамках підготовки до безвізу», – зазначила Золкіна.

Крім того, ЄС оцінює, чи самі громадяни країни не порушують правил перебування в Євросоюзі. Один з основних результатів – те, що українські громадяни не становлять групу міграційного ризику для ЄС. Українці не стали масово нелегалами, як було з мешканцями Близького Сходу, уточнила вона.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз?Ми вирішили наочно показати, до яких країн світу сьогодні українці можуть потрапити без візи й громадяни яких країн їздять без віз в Україну.

За її словами, Європейська комісія, коли в попередні роки оцінювала роботу українських державних інститутів, щоразу наголошувала на принципових для України речах. І це другий важливий результат безвізу, тому що з відкриттям кордонів не зупинилася можливість ЄС вимагати правових дій у нашій внутрішній політиці. Зокрема, основна претензія до України стосується роботи антикорупційних органів. ЄС вимагає кращої роботи НАБУ та НАЗК. В останньому звіті вони наголошували на тому, що має скоріше запрацювати Антикорупційний суд.

«Це означає, що будь-яка влада в Україні змушена буде реагувати на ці зауваження Європейської комісії задля збереження безвізового режиму», – підкреслила Золкіна.

Щодо України основні зауваження стосуються того, щоб не було відкату антикорупційної політики. Якщо ми хочемо збереження безвізу, ми мусимо на це реагувати, додала вона.

Механізм призупинення безвізового режиму зараз набагато простіший, ніж був до 2017 року. Власне, тоді спрощений механізм розробляли через побоювання, що з Україною можуть виникнути проблеми, міграційні ризики, акцентувала експертка.

«Щодо цього, то проблем немає. Однак якщо звіт про виконання Україною безвізових зобов’язань буде негативним, то це буде критично. Зобов’язання щодо антикорупційної політики не завершилися з отриманням безвізу. Якщо ми припиняємо дотримуватися завдань Єврокомісії або гіпотетично урізаємо новим законом повноваження НАБУ, не запускаємо повноцінно Антикорупційний суд, то запускається механізм, коли держави-члени вимагають розгляду питання про призупинення безвізового режиму», – пояснила вона.

За її словами, безвіз скасовують не відразу, спочатку призупиняють на певний період, наприклад, на 6 місяців. За цей час державі дається шанс виправити проблеми, які стали причиною призупинення безвізу. На сьогодні в ЄС немає серйозних питань до України, які б запустили механізм призупинення. Головні проблемні моменти, на які вказують, – антикорупційна політика.

В ЄС чудово бачать, що НАЗК, наприклад, узагалі неефективне. Єдиний плюс роботи відомства – оприлюднення декларацій, але до перевірок є питання. Крім того, НАБУ, як вказує ЄС, стає заручником політичної боротьби. Щодо Антикорупційного суду, то застереження полягають у тому, що орган має бути не лише на папері й врешті-решт почати працювати, наголосила фахівчиня.

Втім, зараз жодна з цих проблем не є такою, що дозволяє розпочати процедуру призупинення безвізу, констатувала вона.

«Однак це можливо. В разі, якщо буде сильний відкат антикорупційної політики, не виключено, що ЄС може серйозно поставити питання про призупинення безвізу. Власне, для цього й розроблявся спрощений механізм призупинення безвізу», – резюмувала Марія Золкіна.

Раніше «Слово і Діло» писало, які країни обирають для подорожей українці.

До яких країн українці можуть подорожувати без віз – на інфографіці.

Як повідомлялося, за два роки дії безвізового режиму України з Європейським союзом українці здійснили понад 33 мільйони поїздок до країн ЄС і Шенгенської зони.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: