Гройсман подає у відставку. Хто його замінить та що буде з Кабміном?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Є різні тлумачення на рахунок того чи буде прийнята персональна відставка Гройсмана. Може бути так, що голосів і не вистачить.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«Судячи з того, що Гройсман персонально подав у відставку, це не колективна заява, то можлива ситуація, якщо ВР прийме його відставку, то Гройсман піде, формально Кабмін разом з прем'єром йде у відставку, але залишиться виконувати свої обов'язки до формування нового уряду» , - говорить Фесенко.

Він припустив, що формування нового уряду може відбутися тільки після парламентських виборів.

«Хто буде виконувати обов'язки прем'єр-міністра? Якщо відставку Гройсмана приймуть, то ймовірно його обов'язки виконуватиме перший віце-прем'єр», - підкреслив політолог.

При цьому, експерт наполіг, що розмови про призначення «технічного» прем'єра недоречні та вказав, що Конституція не передбачає такого варіанту.

Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так цеВолодимир Гройсман говорив, що виконання обіцянок – це його життєвий принцип. Слово і Діло перевірило, чи дотримується прем'єр свого принципу.

«У нас кандидатуру «технічного» прем'єра може запропонувати тільки нова парламентська коаліція. Створити її в нинішній ВР дуже важко. Всяке може бути звичайно, але реально це важко зробити. У цьому сенсі очікувати, що буде призначений якийсь «технічний» прем'єр не варто. Яким чином?», - міркує політолог.

Експерт наголосив, що відповідно до КУ і закону «Про Кабінет міністрів України» цей сценарій просто неможливий. Хоча, зазначив він, такий варіант міг би бути непоганим.

«До прикладу, непогано, щоб людина, яка не брала участі в парламентських виборах займалася підтримкою стабільності економіки, соціальної сфери, в чому є необхідність зараз», - додав Фесенко.

Політолог уточнив, що формально цю роль зараз виконуватиме перший віце-прем'єр Кубів.

Крім того, експерт висловив сумніви, що відсутність прем'єра може спричинити за собою якісь негативні наслідки для країни.

На його думку, ніякого хаосу чи кризи бути не може. Експерт зауважив, що Гройсман міг би стати стабілізатором на цей виборчий період, але сталося, як сталось.

Він звернув увагу, що під час інавгурації була досить різка оцінка новим президентом. Політолог припустив, що в рішенні Гройсмана подати у відставку була емоційна складова.

Однак, не варто забувати, що це рішення ще й технологічне, вказав Фесенко.

«Гройсман концентрується на підготовці до виборів. Часу не так вже й багато. Потрібно активно розкручувати свою партію та демонструвати себе як політика, який буде боротися за місце в парламенті. Тому в цьому рішенні емоція була, але був і раціональний підхід», - резюмував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, про те, як Володимир Гройсман виконує свої обіцянки, ми писали в матеріалі «Життєвий принцип Гройсмана – виконання обіцянок: перевіряємо, чи так це».

Також «Слово і Діло» з'ясувало, що про рішення прем'єра думають в соціальних мережах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: