Військові Єгипту затримали танкер з українцями

Читать на русском
Єгипетські військові затримали танкер з нафтою, на борту - 17 українських моряків. У ситуацію втрутилося МЗС України.

Єгипетський флот утримує вантажний танкер з нафтою Sea Shark, на борту якого перебувають 17 українських моряків.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив капітан танкера Віталій Нестеренко, пише Укрінформ.

«Ситуація на борту дуже критична, життя екіпажу під загрозою. Всі ми перебуваємо в заручниках доти, поки вантаж не буде незаконно вивантажено людьми, які працюють на флоті», - заявив Нестеренко.

Танкер, завантажений 1,1 млн барелів сирої нафти, в даний час стоїть на якорі в районі єгипетського курорту Айн-Сохна, проте його збираються перемістити в невідомий капітану термінал. За даними Нестеренка, вранці 19 травня адмірал єгипетського флоту разом з іншими офіцерами піднявся на борт судна, заявивши, що всі пересування екіпажу обмежені, поки танкер не буде розвантажений. Він попередив екіпаж, що «якщо хтось не виконає наказ, він застосує силу».

Офіцери флоту поводилися дуже агресивно стосовно команди танкера, погрожуючи зброєю, зазначив Нестеренко.

«Виконуючи вказівки флоту, екіпаж був розділений на дві групи і зібраний в двох коптильнях. Деякі члени екіпажу почувалися дуже погано через високий тиск. Ми попросили організувати візит до лікаря. Військово-морські сили відмовилися», - заявив капітан танкера і додав, що в каютах не дозволили залишитися навіть тим, у кого є проблеми зі здоров'ям.

Крім того, за словами Нестеренка, офіцери «вилучили багато мобільних телефонів, заборонивши членам екіпажу здійснювати будь-які дзвінки, навіть в посольство або членам сім'ї».

За даними FleetMon, в складі екіпажу танкера - 31 чоловік, серед яких 17 - громадяни України, двоє моряків з Криму, 1 - з Азербайджану, 11 - з Філіппін, Шрі-Ланки та Індії.

В кінці листопада 2018 року танкер зупинився в порту Суеца для подальших вказівок, тоді ж закінчилася панамська реєстрація і виникла необхідність зміни прапора. Видання зазначає, що Єгипет виписав власнику танкера штраф в сумі 56 млн. доларів за "незаконний вхід» у води. Термін контракту всіх членів екіпажу завершився.

Посольство України направило ноту МЗС Єгипту з вимогою надати роз'яснення щодо ситуації, яка склалася з вантажним танкером Sea Shark, на борту якого утримують 17 українських моряків. Про це Українській правді повідомив заступник директора Департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич.

«Посольство направило ноту МЗС Єгипту з вимогою надати роз'яснення щодо ситуації, яка склалася, і дозволити відвідування судна консульськими посадовими особами», - повідомив він.

Також посольству України в Єгипті доручено невідкладно провести комплекс заходів щодо врегулювання ситуації, що склалася.

«Зазначена справа перебуває на особливому контролі Департаменту консульської служби», - додав Кирилич.

Раніше біля берегів Беніну пірати напали на корабель з українцями на борту.

Також повідомлялося, що з піратського полону звільнено двох українських моряків з суден ARK TZE і ANUKET AMBER.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: