Знайомство Ради та Зеленського: кому буде складніше за всіх

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Так чи інакше, депутатам, спікеру, прем'єру доведеться шукати спільну мову із Зеленським. До дострокових виборів насправді ніхто не готовий.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко.

«Спільну мову із Зеленським все одно потрібно буде шукати. До сценарію дострокових виборів не готові обидві сторони. Порошенко переконував БПП, НФ та Парубія в тому, що він переможе, а він програв. Зараз усі вони вже будуть не його слухати, а шукати собі місце під сонцем, грубо кажучи», – зазначив Небоженко.

На його думку, коли всі зрозуміють, що в штучному конфлікті Ради та Зеленського немає сенсу, то підуть на переговорний процес і на співпрацю, тим більше конфлікти з новим президентом зараз не потрібні Гройсману.

«Гройсман зависає між старим і новим президентом. Це найважчий вид життя – ніби і не розлучився, і ще не одружився, образно кажучи. До кого Гройсману примкнути? Вранці йому потрібно вирішувати, до кого йти на консультацію – до нового президента чи до старого», – уточнив він.

Якби парламент повівся інакше, був орієнтований на співпрацю щодо тієї ж дати інавгурації, то Гройсману це полегшило б життя, додав експерт.

У будь-якому конфлікті між президентом і парламентом завжди найбільше страждає Кабмін, підкреслив він.

«Саме Кабміну складніше за всіх як стороні, що хоче розняти тих, хто б'ється», – пояснив політолог.

Сценарій дострокових виборів малоймовірний. Парламентська більшість, контрольована Порошенком, не готувалася до виборів. У них дуже мало шансів, що ці 75%, які проголосували за Зеленського, або хоча б істотний відсоток, проголосує за них, акцентував він.

«А це означає, що в Західній Україні на невеликій території – в Тернополі та Львові, наприклад – зіткнуться щонайменше 100 народних депутати. Порошенко пройде, а на інших не вистачить. Зеленський також не має партійної машини. Одна справа президентські вибори, інша – парламентські. Це інша стратегія, люди, слова, дії», – резюмував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, Зеленський готовий співпрацювати з Гройсманом після інавгурації.

Також Гройсман сказав, що якщо не буде ідеологічних розбіжностей, то він готовий співпрацювати із Зеленським після його інавгурації, а також з іншими гілками влади заради розвитку країни.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: