Дата інавгурації Зеленського: чого побоюються депутати

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Те, що відбулася перша очна зустріч, добре як для нового президента, так і для фракцій парламенту.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«З обранням дати інавгурації затягують, оскільки є побоювання дострокових виборів. Якби такого остраху не було, то ніхто б і не тягнув час з інавгурацією. Якщо парламент та уряд зрозуміють, що ризику дострокових виборів не буде й можна домовитися, зокрема щодо кадрових питань, тоді можуть проголосувати й за 19 травня, а також досить швидко розглянути кадрові питання», – зазначив Фесенко.

На його думку, переговори триватимуть, можливо, в закритому режимі. Якщо інавгурація відбудеться 28 травня, це буде найдовший термін незалежної України між датою виборів і датою інавгурації. Проміжок у часі – понад місяць, це не зовсім нормальна ситуація.

Скільки обіцянок з інавгураційної промови виконав ПорошенкоПорошенку потрібен мир на Донбасі для того, щоб остаточно не провалити запевнення зі своєї інавгураційної промови.

«Поки найдовший термін між датою виборів і датою інавгурації був у Ющенка, але це був період після Помаранчевої революції. Ющенко спеціально хотів, щоб дата інавгурації співпала з Днем соборності. Тоді не було особливих заперечень, а тривалий перехідний період влаштовував майже всіх», – нагадав він.

Зараз ситуація інша, потрібно прискорювати період передачі влади. Триває конфлікт із Росією й за таких умов що довше триває перехідний період, то більше ризиків нестабільності, уточнив експерт.

«Тому краще прискоритися й дати можливість новій команді розпочати роботу», – додав він.

За його словами, те, що 19 травня – День пам'яті жертв політичних репресій, тому краще відкласти інавгурацію, сумнівний аргумент.

«Із таким підходом можна кожного дня знаходити привід не проводити інавгурацію. Тим більше інавгурація – не свято, це просто урочиста церемонія. Не обов’язково, щоб це була неділя, можна домовитися на 18 травня. Це також предмет домовленостей, компромісу», – пояснив політолог.

Також він звернув увагу, що дебати відбулися 19 числа. Можливо, тому й зараз обрали 19 травня.

«У кожному разі, дата інавгурації – предмет компромісу й торгу», – резюмував Володимир Фесенко.

У команді Зеленського заявили, що проведення інавгурації 19 травня не завадить Дню пам'яті жертв репресій, оскільки раніше він збігався з Днем Європи.

Також відзначимо, «Слово і Діло» підрахувало, скільки обіцянок з інавгураційної промови виконав Петро Порошенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: