Чому голосування, яке відбулося, було насправді не за Зеленського?

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

Лідером президентських виборів став Володимир Зеленський – 73%. За Петра Порошенка проголосували 25,5% українців.

Про це в своєму блозі написав голова центру «Ейдос», політолог Віктор Таран, передає «Слово і Діло».

«Це той національно-демократичний ліберальний електорат, який робить реальні зміни, який він навколо себе акумулював. Це тепер робить певний заділ на парламентську кампанію», – зазначив Таран.

За його словами, в Зеленського ситуація інша, ці 73% – не його електоральний запас, тому що реальний запас на рівні 30%.

«Усі інші голосують просто проти інших. Говорити про те, що такий результат повториться на парламентських виборах, особливо після перших місяців роботи, складно», – уточнив політолог.

Голосування було не за Зеленського, а проти тієї політики, яка відбувалася останні п’ять років. Кожен голосував проти чогось – війни, політики національної пам’яті, корупції, тарифів.

Єдина проблема, що коли люди так голосують, то кожен це робить за своє, додав він.

«Проблема в тому, що Зеленський не чарівна паличка, не ящик, з якого можна витягти що завгодно. Він жива людина, яка так само буде обмежена повноваженнями, але без досвіду, без команди й уже має певні прив’язки до Ігоря Коломойського», – констатував експерт.

Це означає, що найближчим часом нічого радикального від нього очікувати не потрібно, тому що він використовує іншу систему координат. З одного боку, ми бачимо парламент, з іншого – чинний уряд, коаліцію. Нікуди не зникають олігархи та війна, де його регіональні еліти взагалі не розуміють, як комунікувати, підкреслив він.

«Найголовніше питання: що він робитиме? Перше, що Зеленський має зробити, це шукати шляхи, як домовлятися з нинішніми елітами та політиками. В умовах економічної кризи, коли ми маємо зовнішні борги, переговори з МВФ, Росією, він має це робити. Але якщо він це почне відштовхувати, то зовнішні загрози знищать його та країну», – резюмував Віктор Таран.

«Слово і Діло» проаналізувало результати проведених опитувань, порівняло останні прогнози соціологів і з'ясувало, в чию перемогу вірили українці напередодні президентських виборів.

Як змінювалися букмекерські ставки на перемогу Зеленського чи Порошенка в другому турі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: