Білборди Порошенка з Путіним: чому це вигідно РФ

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Спочатку здалося, що це якась технологія антипіару й спроба дискредитувати Порошенка. Але коли штаб узяв на себе відповідальність, то стало вже не до сміху.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич.

Він нагадав, що перед першим туром багато кандидатів ставили питання руба. Тобто «або я, або апокаліпсис». Уся кампанія найбільш рейтингових кандидатів будувалася на протиставленні себе решті світу.

«У Порошенка це було протиставлення Путіну, «русскому миру». Але за результатами першого туру видно, що це спрацювало на обмежене число людей, у тому числі географічно. Регіонів, де переміг Порошенко, не так багато», – зазначив Тишкевич.

Другий момент полягає в тому, що Порошенко заговорив про зміну системи комунікації, про можливу зміну кадрової політики. Президент спробував змінити риторику, в тому числі й щодо Зеленського, додав він.

«Це, з одного боку, підкуповує. Ба більше, якщо Порошенко реально продемонструє готовність змінювати підходи до внутрішньої політики, до формування команди, то в нього є шанси не лише виграти вибори, а й стати одним із найбільш успішних керівників України. Але тут з'являються борди», – підкреслив експерт.

Виходить, що коли оголошено, що риторика змінюватиметься, значить, і смислові посили мають змінюватися, на цьому тлі команда, яка має слухати й чути свого керівника, бере й запускає стару платівку, уточнив він.

«Виникає кілька запитань. Це команда не продумала? Чи ця команда свідомо працює всупереч словам і бажанням президента? В будь-якому з варіантів Порошенко опинився в складній ситуації саме через помилки в кадровій роботі», – констатував Тишкевич.

Крім того, ця ситуація вигідна РФ. Варто врахувати вплив РФ на політичні процеси в Україні не лише після Майдану, а ще за часів Ющенка, Януковича, заяви Лаврова з Путіним про те, що Україна не відбулась як держава, акцентував він.

За його словами, протягом не менш ніж 10 років РФ намагається дискредитувати не конкретного політика в Україні або керівника, а інституції влади.

«Для будь-якої держави є важливим не вождь, правитель, а те, як працюють інституції. РФ планомірно намагається дискредитувати інститут президентства», – пояснив фахівець.

Незалежно від того, хто буде президентом, для України є ризики, наголосив він.

«Припустимо, виграє Порошенко. Агресивна кампанія перед першим туром перетворила щонайменше Садового, Гриценка, Тимошенко з опонентів на політичних ворогів. Отже, в Раді Порошенко зіткнеться не просто з протистоянням. Це може бути війна на політичне знищення», – підкреслив експерт.

До того ж антирейтинг Порошенка нікуди не зникає. При цьому додаються ображені виборці Зеленського, який програє, додав він.

«У такому разі Порошенко навіть зі старим парламентом отримує величезний конфлікт. Це буде проблемою для реалізації конкретних ідей, ухвалення законопроектів», – уточнив фахівець.

Далі наступають вибори в умовах політичної війни між різними політичними групами. В підсумку ми можемо отримати кілька рівних за силою фракцій. Соціологія вже говорить про 6-7 фракцій у парламенті. З урахуванням мажоритарників може бути 8-9 фракцій у новому парламенті. Таким чином, ми можемо підійти до рекордної кількості фракцій у ВР.

«При цьому не варто думати, чи будуть вони проросійськими. Більшість декларуватиме європейські цінності, шлях до НАТО. Але проблема в тому, що ці фракції ненавидітимуть одна одну, не буде довіри, а питання про створення більш-менш стійкої коаліції переходить у розряд фантастики. В підсумку ми отримуємо слабкі позиції президента та слабку ВР, яка не може домовитися. Це те, чого хоче домогтися РФ», – констатував він.

Якщо виграє Зеленський, ситуація також буде не найкраща для України. Зеленський не має поки своєї фракції у ВР, отримує конфлікт з БПП, частиною «регіоналів» і «Батьківщиною», тому що не пішов на контакт із Тимошенко.

«Тобто така ж недружня ВР, як і в разі перемоги Порошенка. Тільки на нього тисне антирейтинг, а на Зеленського тиснутиме, з точки зору патріотично налаштованих українців, той шлейф проросійськості, який намагаються йому нав'язати. Довіри до нього буде мало», – пояснив експерт.

На виборах Зеленський проведе свою фракцію до парламенту, але вона не візьме більшості. В підсумку отримаємо такий самий парламент, де всі не довіряють один одному, додав він.

«У результаті такої кадрової політики, використання таких гасел Путін у Кремлі може привітати себе з перемогою. Ті, кому спало на думку використовувати стару платівку, дуже зашкодили Порошенку й заклали міну уповільненої дії під перспективу розвитку політичної ситуації в більш-менш стійкому руслі», – резюмував Ігар Тишкевич.

Також читайте, що про таку агітацію думають у соціальних мережах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: