Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Валентин Ничипоренко

Читать на русском
Ничипоренко виконав менше чверті обіцянок. Всі його передвиборчі запевнення про продовження соціальних програм допомоги хворим дітям, пенсіонерам, школам і лікарням очікують реалізації.
Валентин НичипоренкоСлово і Діло

Час підбити підсумки роботи Верховної ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізує рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Валентин Ничипоренко (позафракційний).

Ничипоренко пройшов до Верховної Ррди в листопаді 2014 за одномандатним виборчим округом №199 (Жашків Черкаської області). Він входить до комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики. Раніше політик був нардепом попереднього скликання. Загалом він дав 32 обіцянки, з яких 5 виконав і 17 – провалив, а за час нинішньої каденції – 24 запевнення. З них 3 депутат реалізував, 10 – не виконав і ще 11 обіцянок йому треба втілити в життя.

Балотуючись до парламенту, Ничипоренко обіцяв у своїй програмі, що буде відстоювати закони про надання пільг і гарантій учасникам АТО і їхнім родинам. Верховна рада ухвалила низку законопроектів, які підвищують соціальний статус військовослужбовців та надають пільги українським воїнам і членам їхніх родин.

Зокрема, були ухвалені законопроекти, що стосуються пенсійного забезпечення, підвищення рівня соцзахисту ветеранів війни, оподаткування пенсій інвалідів війни, статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, виплати одноразової грошової допомоги волонтерам та добровольцям, а також членам сімей загиблих. Нардеп підтримав більшість зазначених ініціатив.

Виконав депутат і свою передвиборчу обіцянку про підтримку реформування судоустрою України. Він проголосував за зміни до Конституції України (щодо правосуддя), які дали старт реформі судоустрою. Крім цього, Валентин Ничипоренко підтримав ухвалення проекту закону «Про судоустрій і статус суддів».

При цьому Ничипоренко провалив програмну обіцянку відстоювати закони щодо забезпечення Збройних Сил України необхідними матеріально-технічними цінностями, в тому числі «важким» озброєнням. Станом на квітень 2019 року Рада ухвалила низку законодавчих ініціатив, спрямованих на виробництво і закупівлю сучасного озброєння. Зокрема, було ратифіковано Угоду між урядом України та Урядом Французької Республіки про офіційну підтримку в створенні єдиної системи авіаційної безпеки та захисту в Україні.

Також ухвалені зміни до закону про гуманітарну допомогу (щодо недопущення затягування термінів проведення санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, радіологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги), були схвалені зміни до Податкового кодексу щодо створення сприятливих умов для забезпечення виконання контрактів та договорів державного оборонного замовлення і про звільнення від оподаткування продукції оборонного призначення.

Крім того, були ухвалені законопроекти про збільшення витрат для потреб оборони безпеки, про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони та інші.

Ничипоренко часто не голосував або був відсутній під час ухвалення цих документів.

Аналогічна ситуація з передвиборчою обіцянкою ініціювати і підтримувати закони, спрямовані на забезпечення євроінтеграції і зростання добробуту людей. Нардеп не подав власних законодавчих ініціатив на цю тему. До того ж він не підтримував «безвізові» законопроекти оскільки був відсутній під час голосування.

Уточнимо, що нардеп підтримав законопроект про відмову України від здійснення політики позаблоковості. Але при цьому не підтримав зміни до Конституції, якими закріплюється незворотність стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Більшість обіцянок з програми мажоритарника через чотири роки так і залишаються в процесі виконання. Він запевняв, що на його виборчому окрузі будуть продовжені розпочаті ним соціальні програми. Зокрема, це програми допомоги онкохворим дітям. Однак інформації про те, що такі програми здійснюються немає у відкритому доступі.

Те ж саме стосується обіцянки продовжити після парламентських виборів допомогу багатодітним сім'ям, установам освіти і програми допомоги з оздоровлення пенсіонерів.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: