За яких умов на Донбасі з'являться миротворці ООН?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Переговори про миротворців, як і про те, хто хоче, а хто не хоче брати участь у місії, можна вести нескінченно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив військовий експерт Олег Жданов, оцінюючи заяву президента Петра Порошенка про те, що переговори про введення миротворців на Донбас відновляться після президентських виборів.

«Переговори про введення миротворців на Донбас – це нескінченний процес. Він нікому не заважає й ні на що не впливає. Можна вже завтра відновити переговори про введення місії. Питання в тому, чи надасть нам ООН «блакитні каским як миротворчу місію? Це питання вирішується відповідно до статуту ООН», – зазначив Жданов.

За його словами, ніхто не змінюватиме статут ООН заради України. Єдина умова надання військ ООН як миротворчої місії – це наявність факту війни.

«Тобто, якщо ми офіційно визнаємо факт війни, причому не дуже важливо, якої саме – громадянської, міжконфесійної, етнічної, релігійної, міждержавної. Просто слово «війна» є підставою для розгляду питання про «блакитні каски», – пояснив він.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

Щодо РФ, її членства в Раді безпеки ООН та права вето, то слід згадати, що Україна не визнає Росію офіційно стороною конфлікту, оскільки ми воюємо з міфічними бойовиками, враховуючи, що навіть позов до Гааги ми подали саме за підтримку й фінансування РФ бойовиків на Донбасі, уточнив експерт.

«Тому, якщо ми офіційно говоримо, що РФ є стороною конфлікту, в нас збройний конфлікт із РФ, то згідно з 27-ю статтею статуту ООН, сторона конфлікту не допускається до голосування щодо вирішення питання миротворців у цьому конфлікті», – підкреслив він.

За його словами, це було б підставою для того, щоб вивести РФ із голосування.

«І тоді в нас є шанс отримати місію, але лише за умови визнання факту війни між Україною та Росією», – резюмував Олег Жданов.

Раніше в ОБСЄ повідомили, що надаватимуть усіляку підтримку ідеї введення миротворчої місії на Донбас.

До яких країн Європи та з яким мандатом вводили миротворчі сили, як це допомогло завершенню конфлікту – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: