Зеленський, Порошенко чи Тимошенко: сценарії для другого туру

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

В останню декаду перед голосуванням можливі нові вкидання компромату та нові звинувачення, що впливатимуть на поведінку виборців.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко.

«Згідно з останньою соціологією, Тимошенко трохи випереджає Порошенка. Вона має потенціал для зростання. Однак триває жорстка боротьба. Президентська команда постійно бомбардує з важкої артилерії, в ролі якої виступають ГПУ та СБУ. Постійно ініціюють якісь скандали, звинувачення проти Тимошенко. З іншого боку, Тимошенко відповідає тим же», – зазначив Фесенко.

За його словами, в останні 10 днів перед голосуванням можливі нові вкидання компромату та нові звинувачення, що впливатиме на поведінку виборців. Наразі не можна сказати однозначно, хто вийде до другого туру. Тимошенко має стійкого виборця, але й Порошенко мобілізував свій електорат, який стає дедалі агресивнішим, хоча це декого відштовхує.

«Обидва кандидати мають антирейтинг. У Порошенка він більший, але це проблема для другого туру. Хоча, звичайно, це впливає на поведінку виборця», – додав він.

Серед прихильників Порошенка є багато людей, які категорично не люблять Тимошенко, й навпаки, серед тих, хто готовий голосувати за Тимошенко, багато людей, які хочуть відсторонення Порошенка.

Експерт звернув увагу, що в Тимошенко домінує зараз соціальна риторика, й це останнім часом починає працювати на неї. Невдовзі з’явиться ще один чинник, який матиме вплив, – нова хвиля платіжок. Щоправда, паралельно запущені монетизація субсидій та індексація пенсій.

«Питання в тому, що переможе. Якщо переможе незадоволення платіжками, це може зіграти на користь Тимошенко в боротьбі за вихід до другого туру. Якщо соціальні мотиватори, які використовує президент, – індексація пенсій, монетизація – спрацюють краще, тоді він отримає додаткові голоси», – підкреслив Фесенко.

Однак ще не завершився скандал довкола «Укроборонпрому», можливо, будуть нові історії, тому ситуація неоднозначна, уточнив він.

За його словами, рейтинг Зеленського високий уже тривалий час. Це говорить про те, що він є лідером симпатій зараз, але для нього є потенційний ризик – явка виборців.

«З іншого боку, як показало опитування, більшість його прихильників готові прийти проголосувати. Однак автоматично цього не відбудеться, їх потрібно мобілізувати. Якщо команда Зеленського зможе це зробити, він вийде до другого туру й матиме непогані шанси. З Тимошенко буде складніше. Якщо в другому турі явка буде не дуже високою, а в Тимошенко більш стійкий електорат, то це вирівнює шанси», – пояснив політолог.

Програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського: що мають спільного та чим відрізняютьсяМи розбиралися, які передвиборчі обіцянки фаворити президентських перегонів зафіксували в своїх програмах.

З огляду на чинник явки шанси в другому турі будуть приблизно рівними, припустив він.

«Якщо в другому турі будуть Зеленський і Порошенко, це означатиме, що відбудеться «референдум» проти Порошенка. І тут додаткові шанси матиме Зеленський. Зокрема, з точки зору голосування російськомовних виборців сходу та півдня України, які голосуватимуть і за свого Зеленського, і проти Порошенка. Ситуація контрасна. В разі виходу Зеленського й Тимошенко вирішальним буде чинник явки», – резюмував Володимир Фесенко.

Згідно з оновленою соціологією, якби президентські вибори в Україні відбувалися на початку березня, найбільші шанси вийти до другого туру мали б Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко та Петро Порошенко.

Що мають спільного та чим відрізняються програми Порошенка, Тимошенко та Зеленського – в авторському матеріалі.

Також ми з’ясували, які обіцянки ховає Петро Порошенко. Про обіцянки лідерки «Батьківщини» Юлії Тимошенко – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: