Чому Кабмін не захотів продовжити контракт із Коболєвим та в чому колізія?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Законно припинити контракт раніше можна було або за згодою сторін, або якби Коболєв пішов добровільно. Зрозуміло, що він був не в захваті від таких варіантів, а Кабмін не міг припинити контракт на законних підставах. Контракт Коболєва закінчується 22 березня.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» нагадав директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи рішення Кабміну не продовжувати контракт з Андрієм Коболєвим.

«Зараз контракт закінчується природним чином. У Кабміна з'явилася можливість у законному порядку це питання вирішити. Алебуквально тиждень тому було повідомлення про те, що наглядова рада «Нафтогазу» сама продовжила контракт і рекомендувала Кабміну продовжити його», – зазначив Марунич.

За його словами, зараз фактично виникає певна колізія, й незрозуміло, чия візьме.

Він пояснив, що свого часу Кабмін дав наглядовій раді такі повноваження, затвердивши положення про наглядову раду та новий статут «Нафтогазу», де вказано, що акціонер ще може бути переможцем у цьому протистоянні. Коболєв не хоче нікуди йти.

«Коболєв – найманий менеджер. Він сам себе на роботу взяти не може. Його можуть призначити акціонери або наглядова рада, яку уповноважили. Виходить, що наглядова рада хоче продовжити контракт, а акціонер в особі Кабміну не хоче й оголошує новий конкурс. Подивимося хто в цій історії стане переможцем», – уточнив експерт.

Те, що Кабмін не схотів продовжувати контракт із Коболєвим, викликано багатьма причинами. Кабмін мав багато претензій до Коболєва, додав він.

«Рекордні зарплати, премії, відмова підкорятися й виконувати різні доручення прем'єр-міністра. Таких прецедентів за останні кілька років було безліч. По суті, Коболєв вибудувував лінію поведінки, незалежну від Кабміну. Він не хотів узгоджувати з Кабміном багато питань», – підкреслив фахівець.

Змістити Коболєва хотіли давно, але Кабмін не мав важелів, наголосив він.

«До того ж у Коболєва є лобі в особі суб'єктів у США. І нічого Гройсман із цим вдіяти не міг, навіть при тому, що він незадоволений Коболєвим. Той не виконував доручень. Наприклад, Гройсман доручив наростити видобуток, із чим не впорався голова НАК. Не проведений амбалдінг і потрібно ще розібратися, з чиєї вини. Там є відповідальність і Коболєва. А це вимога, а значить, і претензії західних партнерів. Тому контракт закінчується й ухвалили рішення його не продовжувати», – резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, програма діяльності Кабміну зобов'язує Володимира Гройсмана реорганізувати НАК «Нафтогаз України».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: