У «Нафтогазі» розгорівся скандал зі схемою продажу газу

Читать на русском
Головний виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко підозрює нове керівництво компанії у продажу газу зі сховищ за корупційною схемою.

Головний виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко підозрює нове керівництво компанії у продажу газу зі сховищ за корупційною схемою.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в службовій записці топ-менеджера керівнику служби внутрішньої перевірки компанії Марії Кучеровій, яку опублікували Українські новини.

Чому Кабмін не захотів продовжити контракт із Коболєвим та в чому колізія?Кабмін не продовжив контракт із Коболєвим і оголосив конкурс на нового голову Нафтогазу. Про рішення уряду поговорили з експертами.

У службовій записці Вітренко наводить низку аргументів, які, на його думку, підтверджують конфлікт інтересів новопризначеного керівника газового напряму НАК Андрія Фаворова.

Також у документах говориться про факти продажу «нафтогазівського» газу за заниженими цінами компанії ЕРУ Трейдинг, якою раніше керував Фаворов.

Згідно із службовою запискою, продаж газу в четвертому кварталі 2018 року призвів до необѓрунтованих втрат Нафтогазу і відночас до необѓрунтованого прибутку ЕРУ Трейдинг. Остання є посередником між НАК і її дочірньою компанією Укртрансгаз.

«Наскільки мені відомо, така сама ситуація залишається актуальною для поставок газу в січні і лютому 2019 року», - йдеться в документі.

З аналізу Вітренка випливає, що в четвертому кварталі минулого року ЕРУ Тейдинг отримував газ за ціною заниженою в деяких випадках майже на тисячу гривень за 1000 кубометрів. При цьому з документа видно, що в кінці листопада і в грудні 2018 року ЕРУ Трейдинг закупили газ з газосховищ за низькою ціною (середньозважена 8457 грн / тис. куб. м) загальним обсягом 101 млн кубометрів.

За підрахунками Вітренка, на цих операціях ЕРУ Трейдинг могла заробити 2,2 мільйона доларів.

Він наголосив, що формуванням маркетингової політики в НАК з грудня 2018 року займався Андрій Фаворов, який є директором й одним із засновників ЕРУ Трейдинг. Саме до нього перейшла більша частина повноважень Вітренка.

У зв'язку з цим, на думку Вітренка, може виникнути обѓрунтована підозра, що саме «він мав можливість, але не виправив цю ситуацію, що суперечить його службовому обов'язку діяти в інтересах НАК Нафтогаз України». Йдеться про використання знань та інформації, отриманої під час роботи в ЕРУ Трейдинг.

«Відповідно, може бути достатньо підстав вважати, що це є наслідком конфлікту інтересів у разі, якщо Фаворов залишився реальним бенефіціаром ТОВ ЕРУ Трейдинг. З іншого боку, виходячи з таких обставин, може виникнути обѓрунтована підозра, що Фаворов міг залишитися реальним бенефіціаром ЕРУ Трейдинг», - зазначає Вітренко.

Водночас у Нафтогазі заперечують заяви Вітренка. Там повідомили, що ще до приходу Фаворова компанія поставила умову про його вихід з компанії ЕРУ Трейдинг, як з органів управління, так і зі складу кінцевих власників.

«На виконання цієї вимоги Фаворовим було укладено відповідну угоду про продаж своєї частки в ЕРУ Трейдинг від 30 листопада 2018 року, тобто ще до офіційного призначення на посаду директора з інтегрованого газового бізнесу, що було перевірено службою комплаенсу», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Фаворов не відповідав за закупівлі в момент цих угод.

«Наглядова рада доручила службам внутрішнього контролю провести повне розслідування всіх угод, укладених у той період. Попередні результати цього розслідування не виявили угод, які б відрізнялися від стандартної ринкової практики з урахуванням стану ринку в той момент. Коболєв доручив залучити незалежний форензик-аудит, який проводить додаткове розслідування», - підсумували в НАК.

Раніше сьогодні стало відомо, що Кабмін вирішив не продовжувати контракт з головою правління Нафтогазу Андрієм Коболєвим, який закінчується 22 березня. Той, своєю чергою, рішення уряду назвав незаконним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: