Путін вивів РФ із ракетного договору. Наскільки це небезпечно?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Такими рішеннями Путін подає сигнали про те, що він сильний, і з ним доведеться домовлятися, в тому числі щодо України.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи підписання Путіним указу про вихід РФ із ракетного договору.

«Звичайно, це небезпечно. Це небезпечні ігри навіть на рівні заяв. Зрештою, це може привести до напруги, яка в будь-який момент може перерости у військові конфлікти в будь-якій точці світу. Якщо навіть абстрагуватися від війни на Донбасі, є ще Сирія, інші гарячі точки. Це дуже небезпечно. Краще було б, щоб цього не було», – зазначив Вовк.

Напевно, американці разом зі своїми союзниками з НАТО мають можливість протистояти, але таке протистояння – це вже фактично війна, додав він.

«Та й ні в кого немає стільки сил на сьогодні, щоб беззастережно стати переможцем у цій війні ще до її початку», – уточнив експерт.

На його думку, на сьогодні спостерігається паритет у ракетному протистоянні.

«Тому є надія, що вистачить здорового глузду на те, щоб не починати діяти. Щоб ці заяви, такі маніпуляції з боку Путіна, вербальні дії не переросли в практичні», – підкреслив він.

Потрібно розуміти, що ніхто Третю світову не виграє, а ось програє від неї весь світ.

Ці заяви перш за все спрямовані на адресу США, констатував фахівець.

«І Трамп, і весь світ чудово розуміють, що це частина протистояння між РФ і США. Можна вийти з якогось договору, можна не виконувати якихось угод. Але якщо це протистояння переросте у військовий майданчик, навіть на території якоїсь іншої країни, то це вже буде відкрита війна. Ніхто до цього не дійде. Зараз Путін надсилає месиджі про те, що він сильний», – пояснив він.

За його словами, навіть якщо в теорії США розмістять на території України ракетні комплекси, про що були повідомлення, то після цього розраховувати на повернення Донбасу, а тим більше Криму, буде складно.

«Сьогодні це складне питання, а в такому разі це буде взагалі питання дуже далекого майбутнього», – резюмував Василь Вовк.

Нагадаємо, з 2 лютого США призупинили участь у договорі про ракети середньої й меншої дальності (РСМД).

Нещодавно, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що не виключає, що Україна може розпочати виробництво ракетної зброї.

Як Україна розпродавала за кордон свою бойову техніку, читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: