США задумалися про створення коаліції для зміни влади у Венесуелі

Читать на русском
Вашингтон намагається зібрати підтримку для мирної передачі влади від законного президента Венесуели Ніколаса Мадуро до лідера опозиції Хуана Гуайдо, якого підтримують США.

Вашингтон хоче створити велику коаліцію для зміни влади у Венесуелі.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив помічник президента США з національної безпеки Джон Болтон 3 березня.

За його словами, Вашингтон намагається «зібрати підтримку для мирної передачі влади» від законного президента Венесуели Ніколаса Мадуро до лідера опозиції Хуана Гуайдо, якого підтримують США.

«Я хотів би бачити коаліцію, широку настільки, наскільки ми можемо зібрати, щоб змінити Мадуро, змінити весь корумпований режим. Це ми і намагаємося зробити», - цитує Болтона «РИА Новости».

Радник глави Білого дому додав, що опублікував в соцмережі Twitter понад 150 повідомлень про Венесуелу в рамках «нового експерименту в публічній дипломатії». Багато публікацій написані іспанською мовою.

Також він не виключив, що Вашингтон дотримуватиметься доктрини Монро, яка проголошує відповідальність США за Західну півкулю як сферу свого впливу.

23 січня на тлі акцій протесту Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни. Політика підтримала влада США, яка через тиждень запровадила санкції проти республіки, Канади, багатьох країн Латинської Америки і більшості держав Євросоюзу.

У відповідь президент країни Ніколас Мадуро розірвав дипвідносини з Вашингтоном, звинувативши США в спробі держперевороту. Підтримку йому висловили Росія, Китай, Куба, Болівія, Нікарагуа, Сирія і Туреччина.

21 лютого Гуайдо підписав указ, що дозволяє доставку американської гумдопомоги в країну. Мадуро назвав поставки приводом для знищення незалежності країни і оголосив про закриття кордону з Бразилією, Колумбією і низкою інших країн. Перша колона вантажівок прибула 23 лютого, одна з машин була спалена. Поставка загострила конфлікт у Венесуелі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: