Боротьба з корупцією: чому в Україні складно вести бізнес та як це змінити

Читать на русском
Павло Кухтачлен «Стратегічної групи радників з підтримки реформ»

В Україні корупційні схеми самі по собі набагато дохідніші за прибутки від бізнесу.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник голови Стратегічної групи радників за підтримку реформ Павло Кухта, передає «Слово і Діло».

Експерт зазначив, що Україна має найнижче місце в Європі за рівнем економічної свободи – 147-ме в світі зі 180 країн, для яких цей показник вимірює The Heritage Foundation. Водночас в Україні минулого року через держбюджет, місцеві бюджети та соціальні фонди було перерозподілено близько 41% ВВП.

До того ж в Україні діють близько 3,5 тис. державних підприємств із близько 15% від усіх активів країни. З них можна окремо виділити 10,5 млн га державних земель, з яких офіційно здаються в оренду (часто на дуже сумнівних умовах) 1,5 млн га, а інші використовуються взагалі незрозуміло як, уточнив він.

«Очевидно, що за таких умов корупційні схеми самі по собі набагато дохідніші за прибутки від бізнесу, оскільки за низького рівня економічної свободи бізнес дуже складно вести», – підкреслив Кухта.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнахУкраїна посіла третє місце серед постсоціалістичних країн за рівнем ВВП за паритетом купівельної спроможності.

«При цьому, через дуже великий розмір державного сектора, обсяг доходів від корупції співставний з обсягами доходів великого бізнесу. Ці два фактори, власне, і є головною причиною високого рівня корупції в країні», – пояснив він.

За його словами, досі складається стійке враження, що багато людей цього все ще не зрозуміли й реально вважають, що корупцію можна здолати без значної лібералізації економіки й не менш значного роздержавлення власності та скорочення державних видатків.

«Поки в Україні, по-перше, рівень економічної свободи не підвищився хоча б до 100-го місця в світі, по-друге, рівень державних видатків не впав нижче хоча б 40% від ВВП і, по-третє, кількість державних підприємств не впала хоча б до кількох сотень, а розмір активів не знизився нижче 10% від ВВП, не варто чекати, що корупції стане суттєво менше», – акцентував фахівець.

Цього не буде із суто математичних причин, додав він.

«Корупційні схеми значно дохідніші за прибутки від бізнесу, мають співставні обсяги можливого доходу та менш ризиковані, оскільки державний апарат і правила налаштовані на радянський лад і шкодять бізнесу», – резюмував Павло Кухта.

Раніше в Мінфіні заявили, що до рівня Польщі Україні потрібно ще 50 років.

Як змінювався ВВП за паритетом купівельної спроможності в постсоціалістичних країнах – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: