З України не дали вивезти дорогоцінну монету

Читать на русском
Один рубль сріблом, датований 1796 роком, намагався із приховуванням від митного контролю вивезти з України громадянин Молдови.

Одеські митники завадили вивезенню з України старовинної монети вартістю понад 1,2 мільйона гривень.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє прес-служба Державної фіскальної служби України.

1 рубль сріблом, датований 1796 роком, намагався із приховуванням від митного контролю вивезти з України громадянин Молдови. З Одеси до Кишинева він слідував автомобілем через пункт пропуску Паланка.

Під час спільного митно-прикордонного контролю серед особистих речей у косметичці в поліетиленовому пакеті було виявлено значну кількість монет розсипом. Під час більш детального огляду з'ясувалося, що це монети радянських часів, які не мають культурної чи історичної цінності.

Але серед них митники знайшли срібну монету номіналом «1 рубль» 1796 року в хорошому стані. Це так званий 1 рубль Павла I із пробного тиражу. Маса монети - 24 г, діаметр - 39 мм.

Як стверджують експерти, історія виникнення першого срібного рубля за часів імператора Павла I почалася в листопаді 1796 року, коли на Санкт-Петербурзькому монетному дворі був виготовлений штемпель для срібного рубля. Але дизайн монети, представленої пробним тиражем, не сподобався імператору. Тому наприкінці 1796 року в обіг було випущено 1 срібний рубль, карбований зовсім з іншого штемпеля.

Саме незначний тираж серйозно збільшує цінність виявленої одеськими митниками монети, яка на нумізматичному ринку має ціну приблизно в 45 тисяч доларів.

За фактом незаконного переміщення культурних цінностей із приховуванням від митного контролю стосовно громадянина Молдови складено протокол про порушення митних правил.

Нагадаємо, що кольорова срібна монета у формі української писанки була випущена королівським канадським монетним двором.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: