План роботи Ради на тиждень: законопроект про мову та питання нацбезпеки

Читать на русском
Верховна Рада планує у четвер, 28 лютого, почати розгляд законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної № 5670-д.

Верховна Рада планує у четвер, 28 лютого, почати розгляд законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної № 5670-д.

Про це свідчить план роботи ВРУ на 26 лютого - 1 березня, пише «Слово і Діло».

Блокування трибуни та Конституція: як Рада розпочала роботу десятої сесіїВерховна Рада цього тижня внесла зміни до Конституції щодо курсу України на ЄС і НАТО. Не обійшлося і без тарифів і блокування трибуни.

У вівторок, 26 лютого, депутати продовжать розгляд законопроекту про штрафи за хостели в багатоповерхівках (документ почали обговорювати в кінці минулого пленарного четверга, але голосування не відбулося). Потім нардепи розглянуть у другому читанні законопроект про посилення соціальної захищеності жертв політичних репресій.

Після цього в плані роботи - блок питань нацбезпеки і оборони, зокрема позначений як невідкладний президентський законопроект про допуск іноземних військовослужбовців в Україну для участі в багатонаціональних навчаннях у 2019 році.

Планується розгляд в першому читанні основного і альтернативного проектів, спрямованих на безперебійну поставку електроенергії місцевим комунальним підприємствам за встановленими тарифами. Можливо, на цей раз парламент врегулює діяльність Державного бюро розслідувань.

У першому читанні на розгляді чотири варіанти законопроекту про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Крім того, Раді пропонують внести зміни до КПК щодо заочного розслідування, про це раніше просив генпрокурор Юрій Луценко.

На розгляді депутатів проект постанови «про забезпечення безперешкодної діяльності засобів масової інформації у передвиборчий період 2019 року».

План роботи на вівторок містить також ряд законодавчих актів, до яких у нардепів вже довгий час не доходять руки: поводження із радіоактивними відходами, з побутовими відходами; призначення позачергових виборів сільських і селищних голів, перейменування низки сіл.

Середа, 27 лютого, має стати днем ​​ратифікацій. У порядку денному - ратифікація меморандуму з Австрією про взаємний доступ на ринки праці членів сімей співробітників дипломатичних представництв і консульських установ. Рада планує ратифікувати протоколи з Туреччиною і Великою Британією щодо уникнення подвійного оподаткування, а також угоду з Катаром на цю ж тему.

У парламенту буде можливість висловити свою позицію щодо приєднання України до Європейського фонду підтримки спільного виробництва і розповсюдження фільмів Eurimages. Депутати мають намір ратифікувати договори із Аргентиною про взаємну правову допомогу у кримінальних справах та передачу засуджених. Законопроект про ліквідацію Нацкомфінпослуг у другому читанні також є у плані роботи.

У другій половині дня депутати працюватимуть у комітетах, фракціях і групах.

У четвер, 28 лютого, народні депутати планують почати роботу з двох законопроектів у першому читанні - євроінтеграційних змін до Митного кодексу та щодо доступу НАЗК до необхідної інформації. Далі на розгляді - питання культури, в тому числі законопроект про мови в другому читанні. Після цього - блок екологічних законопроектів, зокрема про викиди парникових газів.

Уже кілька разів потрапляли до плану роботи на тиждень невідкладний президентський і депутатський альтернативний законопроекти про адвокатуру та адвокатську діяльність. На порядку денному також проект закону про ідентифікацію та реєстрацію тварин.

Можливо, на цей раз нардепи ратифікують угоду з США про відкриття інформації про рахунки американців в Україні (застосування закону Сполучених Штатів FATCA). У планах на четвер - розгляд урядового законопроекту про право подавати заяви про шлюб, розлучення і т.п. у електронному вигляді, а також скорочення термінів розгляду документів.

Також запланували ще один блок питань нацбезпеки, зокрема про соціальні гарантії для військовослужбовців.

У п'ятницю, 1 березня, традиційно відбудеться Година запитань до уряду, також зачитають депутатські запити.

Раніше Рада заборонила спостерігачів із РФ на виборах в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: