Як подорожчав борщовий набір за рік?

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Керівник української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко повідомив, що інфляція борщового набору за рік виявилася в сім разів вище офіційної.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці, передає Слово і Діло.

За його словами, для порівняння було узято найпростіший рецепт традиційної української першої страви, якого вистачить на 10 великих тарілок: свинина – 600 гр, картопля та буряк – по 500 гр, капуста – 300 гр, морква та цибуля – по 200 гр, вода – 3 л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200 гр, а також головка часнику вагою 50г.

Він вказав, що пісний борщ готувався за таким же рецептом, але без м’яса та сметани та зазначив, що у вартість борщ не включили воду та спеції, осікільки вони практично не впливають на динаміку ціни.

Інші ж інгрідієнти пораховані за середніми цінами в країні, згідно офіційних даних.

За його словами, за рік вартість борщу з м’ясом зросла на 16 %, або на 14,9 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 104,8 грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 89,9грн.

Як втрачала у вазі каструля борщу в українців з 2014 рокуОднієї й тієї ж суми грошей, за які в 2014 році можна було зварити повну каструлю борщу, в 2017 вистачить лише на півкаструлі.

Експерт нагадав, що на початку цього року тарілка борщу коштувала 10,5 грн.

Далі експерт наводить дані та розрахунки:

Свинина – 600 гр. У січні 2018 року – 66 грн, у січні 2019 року – 70грн. Зростання за рік на 6%.

Картопля – 500 гр. Січень 2018 року – 3,2 грн, за рік – 4,7 грн. Картопля подорожчала на 47%. Буряк – 500 гр. Початок минулого року – 3,5 грн, січень 2019 р – 6,2 грн. Ціна зросла на 77%.

Капуста – 300 гр. У 2018 р – 1,5 грн, у 2019 р – 3,4 грн. Вартість зросла більше ніж у два рази. Морква – 200 гр. На початку 2018 року – 1,4 грн, у січні 2019 р – 2,5 грн. Зростання на 78%.

Цибуля – 200 гр. 2018 р – 1,1 грн, 2019 р – 3,7 грн. Зростання за рік відбулось більше ніж в три рази. Часник – 50 гр. Січень 2018 р – 3 грн, у 2019 р – 2,8 грн. Вартість зменшилась на 5%.

Сметана – 200 гр. У січні 2018 р її можна було придбати за 10,2 грн, а на початку цього року за 11,5 грн. Вона подорожчала на 13%, або ж на 1,3 грн.

«За рік вартість пісного борщу зросла на 70%, або ж на 9,6 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 23,3 грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 13,7 грн», - констатував Олексій Дорошенко.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, на скільки за рік подорожчали продукти.

Як легшала каструля борщу за останні чотири роки, - за посиланням.

Нагадаємо, «Слово і Діло» вивело індекс голубців. Ми проаналізували, як протягом останніх чотирьох років дорожчала шестилітрова каструля цієї страви.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: