Справа Гандзюк: чи є шанс, що суспільство дізнається правду

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог
Анна Малярюрист-кримінолог

Справа Катерини Гандзюк вже дуже політично заангажована. Ця справа на довгі роки, яка використовуватиметься проти політичних опонентів.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кирило Молчанов, оцінюючи справу Катерини Гандзюк.

«Насправді, ситуація виглядає політично заангажованою. Наприклад, ще нещодавно в офіційній версії фігурував помічник депутата від БПП Паламарчука, який передавав гроші. Але чомусь це охайно стерлося й за 1,5 місяця до виборів виявилося, що в замовленні та частковій організації вбивства Гандзюк підозрюється представник «Батьківщини». Ця інформація, однозначно, відтягувалася спеціально до виборів», – зазначив Молчанов.

За його словами, поки немає впевненості в тому, що справу доведуть до кінця й це все не є частиною політичної розправи над Тимошенко.

Дуже дивно, що голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, якого раніше згадували і якого призначав президент, взагалі вивели з-під удару, додав він.

«Чи буде арешт? Судова система повністю підконтрольна владі. Можливо, буде арешт на 60 діб або вихід під заставу за досить велику суму», – підкреслив експерт.

На його думку, в найближчі два місяці ми не дізнаємося, хто замовив Гандзюк.

«Ба більше, можливо, в цьому замішана ціла група місцевих еліт. До політичного перезавантаження в Україні, до зміни влади суспільство навряд чи дізнається правду – не тільки, хто був виконавцем і організатором, а й хто був замовником. Це буде дуже тривалий кейс», – уточнив він.

Чи зможе слідство довести, що Мангер замовив убивство ГандзюкМангера не заарештували відразу після оголошення підозри в організації вбивства активістки. Чи достатньо в слідства доказів його провини, ми розпитали юриста.

«Саме прізвище Гандзюк уже відоме й міжнародним організаціям. Можливо, цей кейс буде якщо не порівнянний зі справою Гонгадзе, то все ж масштабним. Це буде радше інформаційна зброя, яку постійно застосовуватимуть проти політичних опонентів, а не справа, в якій займатимуться пошуком і покаранням винних», – резюмував Кирило Молчанов.

Експерт-кримінолог, юрист Анна Маляр зазначила, що система почала здавати підозрюваних співучасників вбивства Гандзюк.

За її словами, це відбувається тому, що небезпека від активності небайдужих громадян перевищила вигоду, яку забезпечував політичним силам підозрюваний.

«Як гіпотеза – в наших політичних реаліях дуже цінуються посадові особи, які в регіонах «забезпечують» голоси на виборах. Таких не здають, та ще й перед виборами. А ще є «цінні» люди, які в регіонах «збирають» гроші на вибори до партійної каси, цих також не здають», – додала експерт.

У такій ситуації суспільству потрібно створити умови, за яких прикривати підозрюваного системі стане невигідно. Скажімо, зробити його надмірно токсичним для будь-якої з політичних сил, уточнила вона.

«І, на жаль, для цього доводиться використовувати і Виборчий процес, і агресивну риторику, оскільки «реформована» система інакше не чує. Правоохоронні органи ще не готові сумлінно розслідувати злочини проти володарів матеріальних і владних ресурсів», – підкреслила Ганна Маляр.

Нагадаємо, що напередодні голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру повідомили про підозру в організації вбивства радника мера Херсона Катерини Гандзюк. Сам Мангер звинувачення на свою адресу заперечує.

Генпрокурор Юрій Луценко прокоментував підозру й зазначив, що голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник до організації вбивства Гандзюк не причетні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: