ФДМ оформив право власності на Гостиний двір

Читать на русском
Фонд держмайна зареєстрований власником будівлі Гостиного двору площею понад 12 тисяч кв. м.

Право власності на будівлю Гостиного двору в Києві зареєстровано за Фондом держмайна України.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляють Наші гроші з посиланням на дані держреєстру прав на нерухоме майно в понеділок, 4 лютого.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко обіцяє повернути Гостинний двір в комунальну власністьСказано 1 серпня 2017 р.Статус обіцянки: Виконано

Так, 21 січня Фонд держмайна був зареєстрований власником будівлі Гостиного двору площею 12.752 кв. м на Контрактовій площі, 4.

Як державний реєстратор зазначений Олександр Ісіков.

Нагадаємо, в лютому 2018 року Гостиний двір повернувся у власність держави. Таке рішення виніс Апеляційний господарський суд Києва.

Як відомо, Гостиний двір - торговий комплекс на Контрактовій площі в Києві, побудований у 1809 році. Постановою Кабінету міністрів №1380 від 15 серпня 2011 року Гостиний двір був виведений з Державного реєстру пам'ятників архітектури.

А 20 вересня 2012 року Київрада передала Укрреставрації в оренду на п'ять років земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торгово-офісний центр з гостьовою стоянкою. Це рішення викликало стихійну акцію за збереження будівлі Гостиного двору.

За умовами договору орендар узяв на себе повну відповідальність за збереження пам'ятки архітектури й утримання будівлі в належному санітарному, протипожежному і технічному стані.

Незважаючи на це, регіональним відділенням Фонду держмайна по Києву неодноразово встановлювалися факти істотного порушення орендарем умов договору, зокрема, погіршення стану об'єкта оренди, чим створено загрозу руйнування пам'ятника архітектури.

ФДМ звернувся до Госпсуду Києва з позовом про розірвання договору оренди. Однак суд першої інстанції відмовив у його задоволенні.

Прокуратура Києва внесла апеляційну скаргу на це рішення, яка була задоволена в повному обсязі. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції й ухвалив нове, яким розірвав договір оренди і зобов'язав приватну структуру повернути державі будівлю Гостиного двору.

У 2011 році в Києві почався потужний рух за збереження Гостиного двору. Активісти утворили сквот всередині будівлі, проводили культурні заходи, запрошуючи громадськість. Через місяці активної діяльності їх побили і вигнали, але активісти через суди домоглися заборони на будівництво.

15 грудня 2015 року Укрреставрація погодилася законсервувати будівлю Гостиного двору. 22 грудня 2015 року Кабінет міністрів підтримав рішення суду про визнання Гостиного двору пам'ятником архітектури.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: