Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Володимир Литвин

Читать на русском
Більшість обіцянок у Володимира Литвина все ще залишається в процесі виконання. Наприклад, вирішити проблеми чорнобильців.

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Володимир Литвин (позафракційний).

Литвин був обраний до Верховної Ради в листопаді 2014 року за одномандатним округом №65 (Житомирська область). За час своєї каденції депутат дав 25 обіцянок, 7 з яких виконав (28%), а 4 – провалив.

У своїй передвиборчій програмі Литвин пообіцяв домагатися підвищення пенсій, але не виконав цю обіцянку. У жовтні 2017 року Верховна Рада схвалила пенсійну реформу, згідно з якою виплати мають перерахувати 10 мільйонам пенсіонерів, а пенсії підвищити на 11% (надалі підвищення відбуватиметься за рахунок прив'язки до прожиткового мінімуму). Крім того, скасовується 15% оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів. Але Литвин не голосував за цей законопроект.

Також народний депутат не виконав програмну обіцянку ініціювати будівництво соціального житла. Відповідних законопроектів він до парламенту не вносив, депутатських запитів – не надсилав.

У липні 2016 року Литвин пообіцяв, що школа в селі Наталівка Житомирської області буде добудована (хоча це не належить до його компетенції). У своєму звіті за 2016-й нардеп повідомив, що через неможливість місцевої адміністрації розпоряджатися всіма засобами під час добудови спортивного залу школи були освоєні лише 2,5 мільйони гривень із запланованих 3,3 мільйона. В самій школі «Слову і Ділу» повідомили, що зробили лише частину робіт, але ремонт ще не завершений у зв'язку з відсутністю коштів. Тож обіцянка не виконана.

Перед розглядом реформи освіти, в серпні 2017 року, Литвин пообіцяв внести до законопроекту дві поправки: перша – яка впроваджуватиме закон лише в разі повноцінного фінансування, друга – щоб діти державних службовців здобували освіту в Україні. Свої обіцянки депутат виконав і поправки вніс, щоправда, необхідної підтримки в сесійній залі вони не отримали.

Литвин пообіцяв відновити мережі клубних установСказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

Як і обіцяв, Литвин не підтримав урядову реформу охорони здоров'я. А восени 2017-го народний депутат запевнив, що разом з «Опозиційним блоком» підпишеться під зверненням до Конституційного суду про порушення норми закону щодо надання безкоштовної медицини. Станом на лютий минулого року підпис Литвина під конституційним поданням стояв.

У процесі виконання в парламентаря залишаються ще 14 зобов'язань. У своїй програмі Литвин обіцяв, що з кожної громадою буде уточнений, доповнений і реалізований соціальний контракт з облаштування всіх населених пунктів: дороги, освітлення, якісна питна вода, газифікація, справедливі комунальні послуги, автобусне сполучення. Невідомо, як депутат виконує цю обіцянку.

Крім того, нардеп обіцяв домогтися вирішення проблем чорнобильців. Литвин став ініціатором законопроекту «Про внесення змін до закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», який зараз чекає на друге читання. Також він підтримав законопроект «Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», який ухвалити не вдалося.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: