Верховний суд України дозволив арешт акцій російських банків

Читать на русском
Верховний суд України дозволив заарештувати акції російських банків для стягнення компенсації за анексію Криму та націоналізовані активи.

Верховний суд України дозволив заарештувати акції російських банків для стягнення компенсації за анексію Криму та «націоналізовані активи».

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на інформацію суду.

Відшкодування збитків і визнання агресії: що Україна вимагає від РФ у міжнародних судахСлово і Діло розбиралось, які позови Україна подавала проти Росії до міжнародних інстанцій і чим закінчився їх розгляд.

Повідомляється, що в липні 2018 року 18 юридичних осіб та одна фізична особа попросили Апеляційний суд Києва визнати й дозволити виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі (Нідерланди) від 2 травня 2018 року в справі про стягнення з Російської Федерації компенсації за активи в окупованому Криму. У заяві стверджувалося, що на території України є майно боржника. Заявник просив накласти арешт на іменні акції Сбербанку, Промінвестбанку та ВТБ банку.

Постановою від 5 вересня Апеляційний суд Києва задовольнив заяву про забезпечення позову, а постановою від 25 вересня – заяву про визнання та дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду. Зазначимо, згідно з цим рішенням, стягненню підлягає сума близько 140 мільйон доларів.

Верховний суд, діючи як суд апеляційної інстанції, розглянув скарги й постановив залишити в силі рішення Апеляційного суду Києва від 25 вересня. Водночас скаргу на ухвалу про забезпечення позову задоволено частково. Остаточне рішення оприлюднять 1 лютого.

Нагадаємо, в травні 2018 року Третейський суд у Гаазі постановив, що Росія має компенсувати українським інвесторам 159 мільйонів доларів за анексію Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: