Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Олег Лаврик

Читать на русском
Лаврик виконав менш ніж половину обіцянок. Йому потрібно встигнути до кінця каденції реалізувати ще 14 зобов'язань, у тому числі домагтися запровадження страхової медицини.
Олег Лаврик

Час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Олег Лаврик (фракція «Самопомочі»).

Лаврик пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 за списками «Самопомочі». Він є заступником голови комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності. За час каденції Лаврик дав 36 обіцянок, багато з яких зафіксовані в передвиборчій програмі «Самопомочі». Нардеп виконав 16 запевнень (44%), а 6 – провалив. Ще 14 обіцянок йому потрібно реалізувати до закінчення депутатських повноважень.

Балотуючись до парламенту Лаврик пообіцяв, що домагатиметься прозорості процедури реалізації державного майна. Коли в лютому 2016 року Верховна Рада ухвалила законопроект про уточнення деяких положень закону про приватизацію держмайна, Лаврик не голосував за цю ініціативу.

Закон забороняє брати участь у приватизації юридичним та фізичним особам із держави-агресора, а торговці цінними паперами зобов'язані надавати інформацію про осіб, в інтересах яких здійснюється придбання державних корпоративних прав.

Не впорався нардеп із передвиборчим програмним запевненням домагатися становлення прокуратури як служби державного обвинувачення. Три роки тому депутати ухвалили закон «Про Державне бюро розслідувань», який передбачає передачу Генпрокуратурою частини своїх функцій новоствореному Бюро. Таким чином, у ГПУ залишається тільки функція держобвинувачення. При цьому Лаврик був відсутній під час ухвалення вищевказаного законопроекту.

Лаврик пообіцяв домогтися створення незалежного органу для розслідування посадової корупції. На початку 2015 року Верховна Рада ухвалила законопроект про створення та роботу Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Документ усунув протиріччя в антикорупційних законах від 14 жовтня 2014 року, які не дозволяли провести конкурс на посаду голови Бюро, позбавляли НАБУ підслідності, не дозволяли запустити процедуру розкриття бенефіціарів власників юридичних осіб, ставили під сумнів декларування майна публічними службовцями в 2015 році. За президентом залишили право призначати одного з трьох кандидатів на посаду директора НАБУ, запропонованих конкурсною комісією, однак такого права позбавили Верховну Раду.

Лаврик пообіцяв сприяти дерегуляції бізнесуСказано 20 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Запроваджена щорічна незалежна оцінка ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності, зокрема шляхом вибіркового аудиту завершених кримінальних проваджень. До підслідності НАБУ включили колишніх президентів. Детективи Бюро можуть за рішенням суду здійснювати моніторинг банківських рахунків. Повернули високі зарплати працівників Бюро. Високі зарплати також запроваджені для прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Цим же законом запроваджена норма, що на службу до НАБУ та САП не братимуть тих, хто працював протягом останніх 5 років у раніше наявних антикорупційних підрозділах правоохоронних органів: підрозділ «К» СБУ, ГУБОЗ тощо. Олег Лаврик був відсутній під час ухвалення зазначеного законопроекту.

Відзначимо, що більшість виконаних зобов'язань Олега Лаврика належить до передвиборчої програми «Самопомочі». Зокрема, під час виборів він обіцяв домогтися підвищення зарплати вчителям. Нардеп підтримав освітню реформу, згідно з якою зарплати вчителів прив'язали до мінімальної зарплати. Оклад педагога низької кваліфікаційної категорії становить не менш ніж 3 мінімальні зарплати. Кожна наступна кваліфікаційна категорія додає до оплати педагога не менш ніж 10% зазначеної суми до окладу.

Впорався нардеп з обіцянкою домагатися дерегуляції бізнесу. У 2015 році Рада ухвалила законопроект про спрощення умов ведення бізнесу. Лаврик був відсутній під час голосування.

Лаврик пообіцяв домогтись запровадження медичного страхуванняСказано 20 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

У листопаді 2016 року нардеп підтримав низку законопроектів щодо дрегуляціі бізнесу: про лібералізацію системи державного нагляду, про вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю), в тому числі в сфері господарської діяльності, про усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг.

Також Олег Лаврик виконав програмну обіцянку домагатися прозорості державних закупівель, проголосувавши за впровадження системи електронних торгів (ProZorro) на всі держзакупівлі в країні.

До кінця каденції Лаврик має виконати ще 14 зобов'язань перед виборцями. Навесні 2016 року він заявив, що «Самопоміч» підтримає законопроект про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

«Самопоміч» підтримуватиме законопроект №3551, а також готова підтримувати законопроект N3670, якщо буде виключений депутатський вплив на об’єднання страхових компаній», – заявив Лаврик.

Однак законопроект про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності автовласників досі не виносилося на голосування до сесійної зали.

Схожа доля іншої програмної обіцянки Лаврика домагатися запровадження медичного страхування. Проект закону «Про страхування» ухвалили в першому читанні ще в березні 2016 року в межах адаптації законодавства України у сфері страхування до законодавства ЄС і в зв'язку зі вступом до СОТ. Його імплементація має на меті підвищення рівня захисту прав споживачів страхових послуг і страхувальників. Нардеп підтримав цей проект закону, проте ініціатива досі чекає на розгляд у другому читанні. Крім цього, в Раді зареєстрована низка ініціатив щодо запровадження в Україні медичного страхування, однак вони ще не виносилися на розгляд парламенту.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: