Чому подешевшав автогаз і яких цін чекати до березня?

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Автогаз дешевшає на тлі зниження цін на нафту, оскільки це все одно альтернативний вид палива для нафти.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи зниження вартості автогазу.

«Якихось кризових явищ на українському ринку не спостерігається. Дефіциту немає. Зараз сезон низького попиту, тому й ціни знижуються. Попереднє зростання цін на автогаз було викликане подорожчанням нафтопродуктів. Зараз тренд змінився. Точніше, нафтопродукти більше не дешевшають, але вони й так уже достатньо подешевшали. У зв'язку з цим подешевшав і автогаз в Україні», – зазначив Марунич.

На його думку, до березня за найоптимальніших обставин ціни на автогаз залишаться в тих же параметрах, що й зараз.

Як змінювалася ціна бензину за роки незалежності?«Слово і Діло» продовжує цикл публікацій про те, як змінювалися ціни на товари і послуги в Україні за часи незалежності щодо середньої зарплати в країні. Сьогодні оглянемо ціни на бензин.

«Далі все залежатиме від цін на світовому ринку нафти. Нафта впала наприкінці минулого року, але зараз уже простежується початок іншого тренду, радше змішаного, тобто ціни трохи підвищуються», – уточнив він.

Ціни на автогаз до березня навряд чи сильно впадуть, радше навпаки – навіть трохи зростуть, припустив експерт.

«Потрібно стежити за тенденціями на світовому ринку й сподіватися, що в Україні не буде створено якогось дефіциту. Це також, на жаль, один із важливих чинників, який впливає на ціни», – підкреслив він.

На його думку, на автогаз потрібно підвищити акциз. Несправедливою є ситуація, коли акциз на автогаз істотно нижчий, ніж на бензин.

«Казки про те, що це соціальний вид палива, чистий вид палива, вже не проходять. Можна поїхати на заправку й подивитися, які соціальні автомобілі, якого класу там заправляються. Акциз низький. Ті, хто на цьому ринку сидить, активно виступають за те, щоб його не підвищували», – резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року ціна на автогаз на АЗС в Україні досягла рекордних 16,99 гривні за літр.

Як змінювалася в Україні ціна бензину за роки незалежності – в матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: