Франція та Німеччина оновили Єлисейський договір

Читать на русском
Париж і Берлін вирішили доповнити угоду про співпрацю між країнами, підписану в 1963 році.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон підписали у вівторок, 22 січня, нову угоду про двостороннє співробітництво, яка покликана стати доповненням до Єлисейського договору, підписаного в 1963 році.

Як пише «Слово і Діло», трансляцію підписання вів телеканал n-tv.

Новий договір, який вже отримав назву Ахенська угода, передбачає важливі доповнення, які стали необхідними, на думку Берліна та Парижа, зважаючи на глобальні виклики XXI століття. Він регулює співробітництво між обома країнами в галузі зовнішньої політики, оборони й безпеки, передбачає економічну інтеграцію, просування німецько-французьких інтересів, зокрема в ООН, зміцнення конкурентоспроможності ФРН і Франції, посилення взаємодії між громадянськими суспільствами.

Водночас багато пропозицій французької сторони, зокрема, про створення єдиної європейської армії, відображення в ньому не отримали. Виступаючи на церемонії підписання, Меркель лише заявила про те, що, розвиваючи загальну військову культуру, оборону, створюючи правила з експорту озброєнь, Німеччина та Франція хочуть «зробити внесок в утворення європейської армії».

«Між Францією та Німеччиною з цим договором сьогодні починається новий розділ. На основі згоди ми будуємо новий етап. У момент, коли Європі загрожує націоналізм, який розвивається в своєму напрямку, коли Європа переживає болісний Brexit, коли Європа стурбована в зв'язку з великими змінами в світі, які виходять за межі національних рамок, – клімат, інформаційні технології, тероризм, міграція ... в цьому світі і в цій Європі Німеччина та Франція повинні взяти на себе відповідальність і підняти голос – голос амбіцій, реального суверенітету, захисту людей», – сказав Макрон на церемонії підписання договору.

Договір, текст якого був поширений прес-службою Єлисейського палацу, містить 7 розділів і 28 статей.

На церемонії підписання були присутні також голова Євроради Дональд Туск, голова ЄК Жан-Клод Юнкер, президент Румунії Клаус Йоганніс, мер німецького Ахена Марсель Філіп.

Єлисейський договір, підписаний Шарлем де Голлем і Конрадом Аденауером у Парижі 56 років тому, зобов'язував владу обох країн проводити регулярні консультації з основних напрямів зовнішньої політики, питань безпеки, а також молодіжної та культурної політики.

Раніше Макрон закликав Європу запобігти світовому хаосу. Меркель виступила за створення європейської армії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: