РФ і Японія почали переговори щодо мирного договору

Читать на русском
Старт переговорам дали міністри закордонних справ країн на зустрічі в Москві. Мирні переговори наприкінці 2018 року узгодили лідери країн.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров на зустрічі з японським колегою Таро Коно в понеділок, 14 січня, дав старт переговорам щодо мирного договору між двома країнами.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє «Інтерфакс».

«Відповідно до доручення наших керівників за підсумками зустрічей на вищому рівні в Сінгапурі в листопаді і в Буенос-Айресі в грудні минулого року, ми починаємо сьогодні переговори щодо проблемимирного договору», – сказав Лавров.

Російський міністр зазначив, що «в останні роки російсько-японські відносини набрали непоганого темпу й розвиваються за цілою низкою напрямів».

«Не без складнощів, пов'язаних із зовнішніми факторами, але все-таки розвивається й торгово-економічне співробітництво, в тому числі на основі російського пріоритетного інвестиційного списку та плану співробітництва пана Абе за восьми напрямками», – сказав Лавров.

Раніше в Японії заявили, що сподіваються на підтримку США щодо укладення мирного договору з Росією на противагу впливу Китаю, який зростає.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року лідери Японії та Росії провели зустріч у Сінгапурі, результатом якої стало досягнення домовленості про просування переговорів щодо мирного договору на основі Спільної радянсько-японської декларації 1956 року.

У декларації зазначено, що після укладення мирного договору Японії будуть передані острови Хабомаї та Шикотан. При цьому Японія наполягала на поверненні чотирьох островів – Хабомаї, Шикотан, Ітуруп і Кунашир.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: