Український моряк, якого в Ірані звинувачували у вбивстві матроса, повернувся додому

Читать на русском
Український моряк Андрій Новічков, якого в Ірані звинувачували у вбивстві матроса судна Arezoo і нещодавно звільнили, повернувся в Україну.
Український моряк Андрій Новичков.Фото 24 канал.

Український моряк Андрій Новічков, якого в Ірані звинувачували у вбивстві матроса судна Arezoo й нещодавно звільнили, повернувся в Україну.

Як пише «Слово і Діло», літак з ним на борту прибув до аеропорту «Бориспіль» сьогодні, 10 січня, повідомляє «112 Україна».

Нагадаємо, Новічков восени 2016 року став старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі в нього стався конфлікт з одним із матросів.

За словами українця, іранський матрос намагався вдарити Новічкова, після чого вистрибнув за борт. У лютому 2017 року його доправили до Ірану, де вимагали зізнання в убивстві матроса. Крім того, якийсь час йому загрожувала смертна кара, адже справу перекваліфікували на умисне вбивство.

Пізніше з'явилася інформація, що Новічкова могли обміняти на затриманого за шпигунство на користь Ірану Алі Джедуея, який був затриманий у Харкові.

Президент України Петро Порошенко в кінці 2018-го помилував іранця, якого засудили до 11 років ув'язнення. Преса пов'язує це помилування з рішенням Тегерана про звільнення українця.

8 січня 2019 року Андрія Новічкова звільнили з іранської в'язниці.

Раніше стало відомо, що консул України в Туреччині відвідав постраждалих моряків.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: