На Донбас приїхала голова місії ООН в Україні

Читать на русском
Фіона Фрейзер та українські силовики обговорили питання, які перебувають у зоні підвищеної уваги Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні.

Голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер відвідала Донецьку область і зустрілася з представниками командування Об'єднаних сил.

Про це повідомляє прес-центр штабу ООС у четвер, 10 січня, пише «Слово і Діло».

З'ясувалося, що Генасамблея ООН обговорить українське питання у лютомуСпеціальні дебати по ситуації на тимчасово окупованих територіях України попередньо заплановані у Генеральній асамблеї ООН на кінець лютого 2019 року.

«Дотримання норм міжнародного гуманітарного права є одним із пріоритетних завдань нашої країни, особливо в районі проведення ООС. З метою вдосконалення механізму взаємодії ЗС України з міжнародними організаціями, які покликані сприяти дотриманню міжнародних гуманітарних прав людини, особливо в зоні військових конфліктів, у місті Краматорську була проведена робоча зустріч із головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні пані Фіоною Фрейзер», – ідеться в повідомленні.

Зазначається, що з української сторони в заході взяли участь представники командування ООС, ДСНС, Нацгвардії, Держприкордонслужби, СЦКК, Об'єднаного центру цивільно-військового співробітництва ОКП ОС і ДФС.

Під час зустрічі сторони обмінялися даними з окремих питань, які перебувають у зоні підвищеної уваги Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, а саме втрат і їх запобігання серед цивільного населення в районі проведення операції, дотримання прав цивільного населення, свобода пересування цивільних осіб, а також їх загибелі або поранення в результаті необережного поводження зі зброєю.

«Під час доповіді Фіона Фрейзер відзначила позитивну динаміку за кількістю втрат серед цивільного населення і запевнила, що надалі готова надати будь-яку експертну допомогу, зокрема в забезпеченні проведення тренінгів, семінарів для членів робочої групи», – зазначили в штабі ООС.

Повідомляється також, що Фрейзер привітала створення наприкінці минулого року Робочої групи зі збору та узагальнення інформації про випадки поранення та загибелі цивільного населення.

Також під час зустрічі було обговорене вдосконалення механізму врегулювання конфліктів, зокрема обмін відповідними даними і в більш тісній взаємодії, що в подальшому сприятиме забезпеченню дотримання міжнародних гуманітарних прав людини в районі проведення ООС.

За даними ООН, у період із 16 серпня до 15 листопада 2018 року на Донбасі зафіксовано 50 постраждалих серед цивільного населення – 14 загиблих і 36 поранених.

Нагадаємо, Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо прав людини в Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: