У затриманого ГПУ чиновника «Укргазвидобування» знайшли майже $175 тисяч

Читать на русском
В одного із затриманих чиновників українського газодобувного підприємства знайшли понад 170 тисяч доларів готівкою.

Генеральна прокуратура знайшла 174,5 тисячі доларів під час обшуку в колишнього начальника механіко-енергетичного департаменту ПАТ «Укргазвидобування» Володимира Микитіна, затриманого за підозрою в отриманні «відкатів».

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, під час обшуку в Микитіна готівкою знайшли 1,26 мільйона гривень, 174,5 тисячі доларів і чотири iPhone: 7 Plus, 6s і ще два телефони, моделі яких не вказані. Вказані речі були вилучені й за ухвалою суду на них наклали арешт, про який просив прокурор Київської місцевої прокуратури №7.

Також там зазначається, що наразі це кримінальне провадження перебуває в розслідуванні детективів Національного антикорупційного бюро. Вказана справа була розпочата за матеріалами Головного управління боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України. За даними СБУ, начальник механіко-енергетичного департаменту ПАТ «Укргазвидобування» Микитін спільно з директором із підготовки та транспортування газу ПАТ «Укргазвидобування» Олександром Гордієнком організували схему систематичного отримання неправомірної вигоди від представників підприємств, що спеціалізуються на реалізації професійної техніки для потреб нафтогазовидобувної сфери. Зазначені нібито хабарі вони отримували за сприяння й неперешкоджання в участі в закупівлях «Укргазвидобування», виконання вже укладених договорів із постачання обладнання для потреб держкомпанії та незастосування штрафних санкцій за прострочення термінів поставок обладнання, передбачених договорами.

Крім того, СБУ встановила, що чиновники «Укргазвидобування» за посередництва директора та засновника ТОВ «Торговий дім «МІК Трейд» Сергія Шаповалова отримують неправомірну вигоду від засновника ТОВ «МІК» Олега Мітрохіна за неперешкоджання останньому в здійсненні поставок нафтогазовидобувного обладнання, проведенні своєчасної оплати, незастосуванні штрафних санкцій за договорами, укладеним між ПАТ «Укргазвидобування» та ТОВ «МІК», загальною вартістю 222,4 млн грн.

За даними СБУ, Микитін і Гордієнко за вказаною схемою отримали хабарів на суму 1 млн дол. Як вказується, до цієї суми неправомірної вигоди також входить винагорода за протиправне зменшення штрафних санкцій до ТОВ «МІК» із 7 млн грн до 1 млн грн. До того ж правоохоронці вважають, що Микитіну у вигляді хабара Мітрохін передав Toyota Land Cruiser 200 2015 року випуску.

У спецслужбі також є дані, що звільнені чиновники «Укргазвидобування» могли отримати хабарів на 6,3 млн грн від голови наглядової ради ПАТ «Черкаський автобус» Олександра Дороша за посередництва товариша Микитіна.

Як відомо, 20 грудня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив про затримання двох чиновників «Укргазвидобування» за підозрою в отриманні «відкатів» з державних замовлень. За його словами, правоохоронцями зафіксоване отримання за вересень-грудень (2018 року) Микитинім і директором із підготовки та транспортування газу Олександром Гордієнком 16,84 мільйона гривень.

Нагадаємо, двох затриманих чиновників «Укргазвидобування» звільнили з посад.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: