Православні українці святкують Різдво

Читать на русском
З Різдва починаються Святки - 12 днів, пов'язаних з народженням Христа. Вони триватимуть до Водохреща.

В Україні християни східного обряду в понеділок, 7 січня, відзначають Різдво Христове - одне з найурочистіших та радісних свят року.

Про це передає «Слово і Діло».

У цей день Різдво святкують церкви, які використовують в своєму літочисленні Юліанський календар. Зокрема, Православна Церква України, Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Православна Церква Чеських земель і Словаччини, Афонські монастирі, Бессарабська митрополія Румунської православної церкви, а також Українська греко-католицька церква.

За біблійними переказами, Богородиця народила Ісуса Христа, якому була уготована доля Спасителя, під час поїздки на перепис населення в Віфлеєм. Оскільки місто було переповнене і там не знайшлося вільного місця, Марія разом з Йосифом розташувалися на нічліг в хліві, поряд з домашньою худобою. У момент народження Спасителя на небі засяяла Вифлеємська зірка, яка вказала шлях волхвам, що принесли свої дари маленькому Ісусу.

Святкуючи Різдво рятівника світу, християни щороку збираються на урочисті різдвяні богослужіння.

Свято Різдва Христового - найбільш шанований серед двунадесятих, він відзначається аж до наступного свята - Водохреща. Цей період називають Святками. В Україні здавна в ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.   Як повідомлялося, напередодні президент Порошенко привітав українців з Різдвом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: