Парламент Куби ухвалив проект нової конституції

Читать на русском
Проект нової конституції, яка містить 229 статей, замінить ту, що була в епоху Холодної війни. При цьому Комуністична партія зберігає свою керівну роль у політичному устрої.

Парламент Куби схвалив проект нової конституції країни. Референдум щодо неї заплановано на 24 лютого 2019 року.

Про це повідомляє Reuters, передає «Слово і Діло».

Проект нової конституції, яка містить 229 статей, замінить ту, що була в епоху Холодної війни. При цьому Комуністична партія зберігає свою керівну роль у політичному устрої. Брат Фіделя Кастро Рауль залишається головою Компартії до 2021 року.

Також збережеться і домінуюча роль держави в економіці, але в той же час узаконюється приватний бізнес, який розквітає в останнє десятиліття, депутати законодавчо визнають важливість іноземних інвестицій.

Сучасна Конституція Куби, написана ще в радянські часи, визнає тільки державну, кооперативну, фермерську, особисту і спільну власність. Крім того, на Острові Свободи стартує процес визнання одностатевих шлюбів. З конституції зникла стаття від 1976, що шлюб - це союз чоловіка і жінки. У новій редакції шлюб - це союз двох осіб.

Разом із тим, уряд заявив, що оновить сімейний кодекс і винесе його на референдум у найближчі два роки. Текст нової Конституції поки що не опублікований.

Раніше Куба відповіла на ультиматум Трампа.

Також нагадаємо, ЄС і Куба домовилися про нормалізацію відносин.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: