США почнуть нові поставки зброї. На що розраховувати Україні?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Імовірно, з огляду на останні події, з боку США акцент буде зроблений на посилення військово-морської складової.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи заяву Курта Волкера про готовність США продовжити поставки зброї для України.

«В американській пресі після агресії РФ у Керченській протоці обговорювалося питання передачі Україні протикорабельного озброєння, порушувалася тема посилення протиповітряної оборони. Асортимент досить великий. Імовірно, зважаючи на останні події, акцент буде зроблений також і на посилення військово-морської складової», – зазначив Леонов.

Імовірно, є розуміння, що крім двох катерів «Айленд», які передають Україні, необхідне подальше посилення України. Наприклад, коли йдеться про два «Фрегати», які США передають Україні, то це також досить тривалий процес. Це може затягнутися на рік, уточнив він.

«Самі судна передаються безкоштовно в межах американської програми. На них встановлюються сучасні системи комунікації, зв'язку. Важливо також, що техніка вже відповідає стандартам НАТО. Очевидно, що це посилення процесу впровадження стандартів НАТО», – пояснив експерт.

Не лише Javelin: яку ще зброю зі США може отримати УкраїнаПісля Джавелінів Україна може отримати зі Сполучених Штатів бойові кораблі, зенітні системи або вертольоти.

При цьому він звернув увагу, що форма допомоги може бути різною. Ті ж «Джавеліни» американці продали.

США дуже рідко передають зброю безкоштовно. Якраз із тих грошей, що передбачені як військова допомога, були оплачені «Джавеліни», додав політолог.

На його думку, можливий варіант, що протикорабельну зброю поставлятимуть таким самим чином і оплачені вони будуть із коштів військової допомоги.

«Щодо систем протиповітряної оборони, то вони дуже дорогі. Очевидно, що їх не покриє військова допомога, яку виділили. З іншого боку, країни, які отримують від США системи такої складності, апріорі переводяться в ранг військово-стратегічних союзників. Тут зачіпається досить серйозний геополітичний аспект. Це посилення зв'язків зі США, навчання українських військових роботі за стандартами НАТО», – підкреслив експерт.

У нашій ситуації є один стратегічний бонус, про який не говорять, але його слід врахувати. Йдеться про можливість розміщення на території України систем глобальної ПРО США, як це було в Румунії, наголосив він.

«Це не відбудеться завтра. Однак якщо Україна почне отримувати американську зброю такої складності, як ракети Patriot, то це питання розглянути буде набагато простіше. Той факт, що такі заяви робить Волкер, є сигналом РФ про те, що США готові не лише на санкції, але й посилюватимуть військову співпрацю», – резюмував Олександр Леонов.

Як відомо, за словами Волкера, в найближчі кілька місяців США планують оголосити про нові поставки зброї Україні.

Більше про військове співробітництво України та США – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: