У НАТО і ЄС відреагували на рішення Косово створити армію

Читать на русском
Генеральний секреать НАТО Єнс Столтенберг, а також Евопейский союз, відреагували на рішення парламенту Косова про створення своєї армії.

Генеральний секреать НАТО Єнс Столтенберг, а також Евопейский союз, відреагували на рішення парламенту Косова про створення своєї армії.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НАТО.

Сербія погрожує ввести війська в КосовоРадник президента Сербії Александара Вучича попередив, що Белград може надіслати війська в Косово у відповідь на те, що парламент Косово в п'ятницю проголосував за створення національної армії.

Зокрема, Столтенберг висловив жаль з приводу того, що це рішення було прийнято, незважаючи на стурбованість, висловлену НАТО.

«Хоча питання про перетворення Сил безпеки Косова в принципі має вирішувати Косово, ми ясно дали зрозуміти, що цей крок невчасне...Зі зміною мандату Північноатлантичній раді тепер доведеться переглянути рівень взаємодії НАТО з Силами безпеки Косово», - сказав Столтенберг.

За його словами, НАТО підтримує створення безпечної та надійної обстановки в Косово і стабільності на західних Балканах. Також він заявив, що всі сторони повинні забезпечити, щоб сьогоднішнє рішення не призвело до подальшого посилення напруженості в регіоні.

«Я повторюю свій заклик до Пріштіни і Белграда зберігати спокій і утримуватися від будь-яких заяв чи дій, які можуть призвести до ескалації. НАТО продовжує підтримувати спонсорований ЄС діалог між Белградом і Пріштіною як єдине довгострокове політичне рішення для регіону», - підкреслив він.

Європейський союз також підтримав заяву НАТО, що мандат Сил безпеки Косово «слід змінювати тільки шляхом всеохоплюючого та поступового процесу відповідно до Конституції Косово».

«Європейський союз очікує, що Косово продовжить виконувати свої зобов'язання за першою угодою, укладеною у Брюсселі в квітні 2013 року, і угод з питань безпеки», - наголошується в заяві ЄС.

Нагадаємо, раніше глави МЗС НАТО під час дискусії щодо прагнення країн Західних Балкан приєднатися до НАТО визнали «несвоєчасною» ініціативу Косово по створенню армії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: